Кућа Добрих Вести

Login

Дивац председник ОКС до Рија 2016.

Оцените овај чланак
(2 гласова)

divacinoviclanoviuooks БЕОГРАД -  Владе Дивац (44 године) прослављени кошаркаш, поново је изабран за председника Олимпијског комитета Србије на годишњој Изборној Скупштини ОКС у хотелу „Зира“ у Београду.


Дивац није имао противкандидата и изабран је једногласно уз буран аплауз 57 делегата (од 65 колико бирачко тело).

Бирано је и десет чланова Извршног одбора ОКС и изабрани су (у загради је број гласова): Драган Вуксановић (председник Рагби савеза Србије, 30), Веселин Јевросимовић (председника Атлетског савеза Србије, 34), Зоран Калинић (председник Стонотениског савеза Србије, 45), Зоран Лаковић (генерални секретар Фудбалског савеза Србије 40), Велимир Марјановић (председник Рукометног савеза Србије, 43), Мирко Нишовић (председник Кајакашког савеза Србије, 49), Ненад Петковић (генерални секретар Стрељачког савеза Србије, 33), Велибор Совровић (председник Ватерполо савеза Србије, 46) Иван Тодоров (председник Џудо савеза Србије, 46) и Зоран Ћендић (генерални секретар Теквондо асоцијације Србије, 37).

Нису изабрани: Драган Достанић (председник Бициклистичког савеза Србије, 20), мр. Миливоје Илић (председник Биатлон савеза Србије, 14), проф. Др. Здеслав Милинковић (председник Удружења за медицину спорта Србије, 22), Драган Радосав (председник Пливачког савеза Србије, 27) и Борис Стојнић (председник Боб савеза Србије, 12).

Владе Дивац је предложио и своја три члана Управног одбора, а делегати су предлог једногласно усвојили за Ненада Голијанина, Жарка Паспаља и Небојшу Шапоњића. По функцији, члан Управног одбора ОКС је и председник Спортске комисије ОКС а то је златна у теквондоу из Лондона Милица Мандић. Члан УО ОКС је и Владе Дивац, а по једно место имаће председник (или генерални секретар) Спортског савеза Србије, као и члан МОК за Србију. Управни одбор има укупно 17 чланова.

oks-trofej-tomasevic

Такође једногласно, усвојен је Дивчев предлог да и у олимпијском циклусу за Рио генерални секретар буде Ђорђе Вишацки.
Од девет кандидата за три члана Надзорног одбора ОКС, поверење делегата добили су Душан Вулевић (Атлетски савеза Србије, 35), Александар Матковић (Стонотениски савез Србије, 27) и Марко Стефановић (Ватерполо савез Србије, 22).

- Захваљујем се на поверењу и надам се да ћу са новим сарадницима у Изршном одбору успешно сарађивати и у наредном олимпијском циклусу - рекао је Владе Дивац.- Поставили смо неке циљеве, један део смо већ испунил до Лондона, а добри резултати и рад у предходне четири године обавезују нас да настојимо да их све реализујемо. Желимо да категоризацију спрортиста – олимпијаца побољшамо, да им омогућимо још боље услове за припреме и такмичења, али ћемо велику пажњу обратити на младе. Показало се да улагање у таленте доноси резултате, пример је пливач Велимир Стјепановић који је освојио медаље на првим летњим Олимпијским играма младих у Сингапуру 2001. а потом је сјајно пливао и у Лондону ове године на Олимпијским играма. ОКС ће, као кровна спортска органзација за олимпијске спортове, наставити одличну сарадњу са Министарством омладине и спорта Србије, владом Војводине, Градом Београдом и локалном самоуправом, али и са спонзорима који су били уз нас на чему им још једном захваљујем.

Усвојен је извештај о раду у протекле четири године, а у уводној речи Дивац је истакао да су српски спортисти од 2008. до 2012. на такмичењима из календара Међународног олимпијског комитета (МОК)  и ОКС освојили 57 медаља (13 златних, 23 сребрне и 21 бронзану). Учествовали су на зимским Олимпијским играма  2010. и летњим у Лондону 2012. где су освојили четири медаље (злато, сребро и две бронзе) уз још три четврта места и седам финала што је велики успех. На МИ у Пескари 2009. српски спортисти су освојили 35 медаља и били осма нација по успешности. Запажене улоге имали су млади  спортисти Србије на првим летњим Олимпијским играма младих у Сингапуру и зимским и Инсбруку, као и на зимским и летњим Олимпијским фестивалима младих Европе (ЕЈОФ).

Мр Миливоје Илић уручио је члану раде заједнице ОКС Микију Фукуди пригодан дар уз захвалност за изузетну сарадњу са Биатлон савезом Србије.
На завршетку седнице, делегација Петровца на Млави у којој су били председник општине Радиша Драгојевић, председник Спортског савеза општине Радован Давдов и Милетић Михајловић председник Органзационог одбора „Меморијалне трке Драгутин Томашевић“, уручили су  Дивцу признање општине које носи име Драгутина Томашевића, атлетичара који је на првом учешћу српских спортиста на ОИ у Стокхолму 1912. носио заставу Краљевина Србије на свечаном отварању.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2012 16:49
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија