Кућа Добрих Вести

Login

Месец франкофоније

Оцените овај чланак
(3 гласова)

frankofonСваке године месец март је у целом свету у знаку Франкофоније и слављења њене разноликости и живости. Франкофонију пре свега чини 300 милиона људи који на 5 континената говоре истим, француским језиком.

 

 

Уједно, Франкофонија представља и институционално средство посвећено унапређењу француског језика и успостављању политичке, образовне, економске и културне сарадње између 88 држава и Влада чланица Међународне организације франкофоније (ОИФ).

 

Као и претходних година, током месеца франкофоније биће представљени франкофони пројекти које у Србији спроводе школе, општине, удружења, музеји, културни центри, амбасаде и друга дипломатска представништва. Ипак, ова година је посебна јер Међународна организација франкофоније обележава 50 година постојања.

 

Група франкофоних амбасадора, основана 2018. године са циљем да подржи Србију у статусу придруженог члана МОФ (ОИФ) и која окупља 23 дипломатске мисије (амбасаде и међународне организације) бавиће се координацијом активности Месеца франкофоније, уз подршку Француског института у Србији.

 

У приложеном програму представљени су пројекти партнера из Србије и дипломатских мисија (Белгија, Валонија-Брисел, Канада, Египат, Мароко, Швајцарска, Тунис) од којих неколико (Франкофони хоризонти, Такмичење за франкофону песму) спајају земље и континенте, одсликавајући сву разноликост својствену Франкофонији. Кроз различите активности, поред традиционалног доприноса Франкофоније развоју културне и језичке разноликости, ове године акценат ће бити стављен и на одржање мира и родне равноправности.

 

Током читавог месеца марта биће организоване и бројне додатне активности. Актуелности о Месецу Франкофоније можете пратити на фејсбук страници Франкофонија од 1. до 31. марта 2020. године.

 

Програм можете прочитати ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 фебруар 2020 15:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија