Кућа Добрих Вести

Login

ЕК предложила да 2021. буде година железнице

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vozeurodffdfdЕвропска комисија сматра да би железничком саобраћају требало дати посебну пажњу у оквиру Европског зеленог договора и да би 2021. требало да буде "Европска година железнице".

 

Око четвртине штетних гасова с ефектом стаклене баште долази из саобраћаја и тај удео расте. Железница би требало да има значајно место на агенди за 2021. године да би се промовисала као "одржив, иновативан и безбедан облик превоза", саопштила је ЕК 4. марта, истог дана када је представљен нови закон ЕУ о клими који предвиђа нулту емисију гасова у ЕУ до 2050.

 

"Нема сумње да железички саобраћај има огромне предности у већини области: одрживости, безбедности, чак и брзини", изјавила је комесарка ЕУ за саобраћај Адина Валеан.

 

Проглашење 2021. годином железнице долази у право време, "када је ЕУ потребан такав колективни подухват", рекла је Валеан и додала да је добро повезана европска мрежа "вежба политичке кохезије".

 

Према подацима ЕУ, железница је једини вид превоза који је успео да смањи емисију штетних гасова уз истовремено очување развоја. То је резултат повећане електрификације и чистијих извора енергије.

 

Европски зелени договор предвиђа да 75% теретног саобраћаја буде пребачено са камиона и комбија на железницу и копнене воде.

ЕК за 2021. планира низ специјалних догађаја, кампања и иницијатива којима ће промовисати путовање возом.

 

Следеће године обележава се и више важних годишњица повезаних са железницом. То ће бити прва пуна година примене правила договорених у оквиру четвртог железничог пакета. Такође ће бити обележена 40. годишњица француске брзе железнице ТГВ и 175 година успостављања прве железничке везе између две европске престонице, Париза и Брисела.

 

Велики железнички пројекти добијају све већу политичку подршку широм Европе. Међу њима је и пројекат унапређења железничке везе између Прага и Дрездена. Тиме ће пут од Берлина до Прага бити скраћен са четири и по на два и по сата.

 

Еколошка група Т&Е није баш велики ентузијаста поводом нове идеје, сматрајући да железничке компаније морају да имају много бољу понуду, као на пример да олакшају резервацију карата.

 

"Путовање возом је један од најчиситијих начина да путујете. Али нама не треба година железнице, нама треба година железничких путника", оценила је та група.

 

Извор: Euroctiv.com


Последњи пут измењено петак, 06 март 2020 10:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија