Кућа Добрих Вести

Login

Конференција “Невидљиве жене”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

crvenikrstorganizacijadfdfdfdfКонференција под називом “Невидљиве жене” одржаће се у уторак 10. марта у Црвеном крсту Србије у Свечаној сали, на првом спрату са почетком у 13 часова.

 

Ову конференцију организују Црвени крст Србије и мрежа ХуманаС у партнерству са Повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић и Кабинетом министарке без портфеља проф. др Славицом Ђукић Дејановић.

 

Конференција се организује поводом Међународног дана жена, а тема овогодишњег обележавања је „Свако за једнакост“. Овом конференцијом желимо да искористимо прилику да подигнемо видљивост пре свега старијих жена и да одговоримо на питање: Шта треба да се промени како би старије жене живеле у једнакости са свима осталима? Желимо такође да скренемо пажњу на жене које су се бориле за наша права, а сада неке од њих живе заборављено од своје деце и друштва.

 

Циљ нам је да осветлимо неке облике дискриминације над старијим женама, као и да говоримо о родној равноправности кроз Циљ 5 одрживог развоја, да говоримо о женама које болују од деменције, старијим женама неформалним неговатељима и свим осталим женама чији се рад и допринос друштву често занемарује.

 

Подаци нам показују да је неједнакост у приходима мушкараца и жена присутна током целог животног циклуса, и самим тим присутна и код старијих, нарочито уколико погледамо висину пензије. У свим категоријама, пензије жена су, у просеку, ниже него пензије мушкараца. Родне разлике присутне су и када посматрамо материјалну депривацију. Међу старијим особама већа је заступљеност материјалне ускраћености међу женама него међу мушкарцима, али је она већа и у поређењу са другим групама жена. Подаци такође показују да су жене са села у јако неповољном положају а често је тај положај отежан јер оне у највећем броју случајева нису власнице имовине на којој живе: 88,5% жена живи у непокретности чији је власник муж. У истраживању спроведеном 2019. године у Србији 76,7% испитаних неформалних неговатеља чиниле су жене, а 23,1% у узорку биле су старије жене. Најстарија неговатељица у истраживању имала је 84 године. Жене имају и мање слободног времена. Тако да наш мото треба да буде и остане “Свако за једнакост”.

 

На конференцији ће поред министарке проф.др Славице Ђукић Дејановић и Поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић говорити и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Гордана Миловановић из Хелп нета, Славица Станковић из Хлеба живота и Славица Ђурђевић хранитељица из Бољевца.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 март 2020 13:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија