Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан књиге и ауторских права

Оцените овај чланак
(2 гласова)

uneskoknjigeererererereСветски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

 

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.

 

Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светска дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова, Мануела Валехо Мехие.

 

Иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, због неслагања између два календарска система.

 

Честитајући Светски дан књиге и ауторских права читаоцима, Удружење професионалних издавача Србије подсећа културну јавност и надлежне установе да је неопходно да књига буде истакнутији И значанији елемент културног деловања и заштите ауторских и репрографских права.

 

Пандемија коронавируса с којом смо се суочили као појединци различитих занимања, али заједничких страхова поново нас је подсетила, као и све на велике кризе у прошлости или у садашњости, да су добре и паметне књиге из савремене или класичне књижевности и хуманистике најсигурнија упоришта, најпоузданије тачке ослонца, најбоља и најпримењивија решења и за појединца и за читаво друштво.

 

У данима глобалног карантина многе мере и препоруке нису се показале ни као добре, ни као поуздане и корисне. Нису се показале као добре ни многе наше навике. Али су се књиге показале као излаз који није доведен у сумњу. Пандемија нам је потврдила да је електронска комуникација најбржа И најефикаснија, да су се и образовани подстицаји преселили у електронски простор, али да је књига и даље непревазиђени простор за сусрет са текстом и најпоузданији ослонац у учењу.

 

Удружење професионалних издавача Србије сматра да је неопходно да библиотеке у градовима Србије буду опремљеније књигама у већој мери него сада и да буду прилагођене изазовима новог времена како би изашле усусрет читаоцима нових генерација и новог сензибилитета. Непходно је да се обнови мрежа школских библиотека у Србији као један од незаобилазних начина да књиге буду доступне свима, али и као драгоцен начин за стварање нових читалаца.

 

Удружење професионалних издавача Србије у оквиру својих хуманитарних активности И даље ће поклањати књиге и награђивати појединце И установе али се сматра да саставни део културне политике и солидарности целог друштва мора бити оснивање специјализованих библиотека у болницама, домовима за старе, дечјим прихватилиштима, сигурним женским кућама, као и у свим другим социјалним установама у којима у континуитету борави већи број људи.

 

Светски дан књиге и ауторских права нипошто није прилика да ритуално говоримо о значају и вредностима књиге. Сваки дан треба да буде дан у коме смо, као појединци и као друштво, учинили нешто за књигу. Али на Светски дан књиге Удружење професионалних издавача Србије мора да подсети да су ауторска И репрографска права угрожена као никада у историји књиге. Пандемија у чијој сенци живимо показало је очигледном још једну пандемију: то је пандемија пиратерије и кршења ауторских права, при чему се књиге у најразличитијим форматима деле на интернету и друштвеним мрежама. Међутим, пиратерија није само предмет интернет активизма, она је масовно И организовано присутна у многим образовним И културним институцијама, чиме се наносе несагледиве штете ауторима и професионалним издавачима. Поштујући ауторска права, свако од нас подстиче посвећеност, оригиналност, иновативност појединаца И омогућава настанак нових вредних дела.

 

Без поштовања ауторских права неће бити ни нових идеја, ни нових књига, ни нових вредности. Утолико ауторска и репрографска права нису само у интересу аутора и издавача него читавог друштва.

 

Стога користимо прилику да честитамо јубилеј, век постојања Завода за интелектуалну својину Србије И желимо да истрајно И даље ради свој посао и у наредном веку!

                                                                          Svettskidanknjig1

 

Институт Сервантес обележава Светски дан књиге

 

Институт Сервантес у Београду наставиће и ове године традицију јавних читања на Светски дан књиге и ауторских права, али ће овог 23. априла у складу са ванредним стањем велика прослава бити одржана на Инстаграм профилу института, са почетком у 12 часова.

 

Прво јавно читање Институт Сервантес у Београду организовао је 2015. године, када је више стотина заљубљеника у књигу јавно читало авантуре Дон Кихота и Санча Пансе. Потом је ова прослава са великим успехом организована и наредних година, а традиција јавних читања у друштву неће бити прекинута ни овог пролећа.

 

Тако ће у четвртак, 23. априла у подне, на Инстаграм профилу @институтсервантесбеоград почети емитовање видеа уживо (инстаграм ливе) у току којег ће се укључити бројни сарадници и пријатељи Института Сервантес како из Београда и Мадрида, тако и из других градова попут Новог Сада, Крагујевца и Загреба. Свако од њих читаће одломке из својих омиљених књижевних дела на одабраном језику - српском, шпанском, каталонском…

 

Управо на Светски дан књиге, за потребе ове активности, своја врата након краће паузе отвориће и Сервантесова библиотека „Хосе Јеро“. Следећи препоруку Министарства културе и информисања, библиотека у Чика Љубиној улици биће од следеће седмице отворена за посетиоце и то понедељком и петком, од 11 до 15 часова, као и средом од 9 до 13 часова. Уз ограничено радно време, рад библиотеке пратиће и посебне мере опреза и безбедности за све кориснике и запослене у Институту Сервантес. Дигитални каталог библиотеке са посебним садржајима и виртуелним читалачким клубом и даље ће бити доступан члановима библиотеке, а Институт Сервантес ће се и у наредном периоду трудити да путем интернета свим заинтересованима приближи шпански језик и хиспанске културе.

 

Светски дан књиге прославља се широм света 23. априла још од 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу. Ипак, ова традиција вуче знатно дуже корене у Шпанији, где се овај датум обележава од 1923. године, као дан када су преминули великани светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир. На тај дан заљубљеници у литературу размењују књиге и руже, а само у Каталонији током двадесет и четири сата прода се око 400.000 књига и чак четири милиона ружа.

 

Ове године празник ће бити обележен симболичним акцијама широм Шпаније, у складу са ванредним стањем. Седиште Института Сервантес у Мадриду покренуло је акцију „Ла либертад ес уна либрерíа“ (Слобода, то је књижара) којој су се придружиле бројне личности из света културе и уметности са жељом да заједничким снагама скрену пажњу на кризу која је погодила књижаре, издавачке куће, библиотеке и остале актере књижевне индустрије.

                                                    beogradcitacfgfgfgfg

 

Књижевни маратон "Београдски читач" почиње данас

 

 Пети Књижевни маратон "Београдски читач" поводом Светског дана књиге одржава се онлајн од данас у 18 часова па до краја ванредне ситуације у Србији.

 

Организаторке овог културолошког пројекта Гордана Пешаковић, Тања Шикић и Гордана Влајић одличиле су да упркос ситуацији у којој се сви налазимо, спроведу свој књижевни маратон и то тако што ће слављење писане речи, књижевности али и комуникације кроз културну размену почети на Фејсбук страници.

 

“Имајући у виду околности које нам не дозвољавају да се, као ранијих година дружимо у Чубурском парку, код скулптуре која је симбол пројекта "Београдски читач" пуних 24 сата у славу писане речи и културне размене на овај дан- ипак ћемо то учинити али на нешто другачији начин”, кажу иницијаторке пројекта.

 

Оне позивају песнике, писце, рецитаторе и све који воле књижевност да прочитају или изговоре и сниме своју или омиљену песму или одломак из прозног дела и објаве у секцији "дискусија" на “ивенту” Фејсбук странице Београдски читач.

 

По традицији, и овај маратон ће започети емитовањем песме "Ако станемо ту" групе Артан Лили, која је (уз сагласност аутора Бојана Слачале - од лансирања пројекта пре шест година) - својеврсна химна овог догађаја.

 

Обележавање Дана књиге и овога пута ће бити интернационално - проф др Гордана Пешаковић је организовала са Њебстер универзитетом из Узбекистана да и оданде, уз њихово ангажовање, стигну песме више од 80 аутора из читавог света.

 

Данас у 18 сати, вируелни догађај отвориће млади песник Клуба Сцена Црњански- Коста Косовац и песникиња Јасмина Малешевић.

 

Међу ауторима који су својом поезијом и свечаним говорима отварали до сада ову манифестацију су Љубивоје Ршумовић (2017), Матија Бећковић (2018) и Стефан Митић Тићми (2019).

 

У програмима је, сваке године учествовало по више од 200 представника литерарног стваралаштва наше и иностране сцене: реномираних књижевника и поета, као и младих аутора- оних који долазе, најбољих рецитатора, драмских уметника, афористичара, младих победника литерарних конкурса ДКЦ Београда, писаца који су били гости Београда и странаца који у нашој престоници живе, а свој део програма имали су и аутори по пријави који су баш тамо по први пут јавно представљали своје литерарно стваралаштво.

                                                  vulkanpopust45454545

 

Велики попусти у Вулкану на Светски дан књиге

 

У славу једног од највећих човекових изума – писане речи, Вулкан издаваштво традиционално обележава Светски дан књиге.

 

Само данас, 23. априла на сајту Издаваштва њњњ.вулкани.рс припремили смо специјални попуст од додатних 30% на целокупан асортиман, који се додаје на већ постојећи попуст од 20%.

 

Овај симболичан датум у светској књижевности, обележен смрћу великана Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира, прилика је да се подсетимо значаја који књиге као отелотворење људске креативности и жеље за дељењем знања имају у нашем животу.

 

Поред традиционалног попуста на главном сајту вулкани.рс, читаоци ће бити у прилици да остваре и додатни попуст од 30% на сајту Вулканчића vulkancic.rs и  Вулкана Ya.vulkani.rs.

 

У част писаној чаролији која одолева вековима и технолошким променама, позивамо вас да посетите наш сајт www.vulkani.rs, направите списак на време и обогатите своју библиотеку јединственим насловима Вулкан издаваштва, Вулканчића и YА Вулкана.

 

За све поруџбине на сајту www.vulkani.rs , достава је бесплатна на територији Републике Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 23 април 2020 16:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија