Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан породице

Оцените овај чланак
(1 Глас)

svetskidanporodiceeeee343434344Генерална скупштина Уједињених нација је 15. мај прогласила Светским даном породица, који се први пут обележио 1994. године под слоганом „Да породични дан не чине ствари него срдачни односи родитеља и деце“.

 

Светски дан породице почео се обележавати с циљем да се нагласи важност породице као основног елемента сваког друштва, да се подстакне деловање друштва у корист породице, доношење одлука које ће осигурати бољи стандард и квалитет живота породица, као и уважавање породичног начина живота, традиција и обичаја.На тај дан, широм света организују се активности на локалном, националном и међународном нивоу чији је циљ указивање на значајна питања за породицу као и социјалне, економске и демографске процесе који се тичу породице.

 

Све државе су позване да породицама гарантују једнакост и људска права, подстичу једнакости између жена и мушкараца у оквиру породице, заједништво у одговорности и обаљању кућних послова уз елиминисање сваке дискриманације између жена и мушкараца, пружајући им једнаку могућност запошљавања, образовања и помоћ, како би породице могле да испуне своју одговорност према заједници.

 

Данас, више него икада, породица и породични односи су пред још једним испитом. У време пандемије, на површину су испливале нове неизвесности - здравствена, економска и довеле многе породице до нових искушења. Да преиспитају своје међусобне односе, сопствене снаге и ослонце да се изборе са свиме што је прошло али и што предстоји.

 

Стога обележавање овог дана још више добија на тежини и позива да га проведемо у миру и преиспитивању шта и како да учинимо за своју породицу да буде функционална ћелија овог друштва и да допринесе појединачној али и општој добробити заједнице.

 

Подела породичних пакета

 

Поводом Међународног дана породице, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствоваће додели породичних пакета за осетљиве породице и децу, сутра у 13 часова, испред Црвеног крста у Раковици.

 

УНИЦЕФ и Црвени крст Србије, уз финансијску подршку Агенције за међународни развој Сједињених Држава (УСАИД), обезбедили су породичне пакете за игру и учење најугроженијим породицама у преко 60 општина у Србији.

 

Породични пакет намењен је породицама са децом различитог узраста (од рођења до 10 година). Садржи 15 артикала (играчака и дидактичког материјала за игру и учење) и осмишљен је тако да подржи заједничке активности деце и одраслих и допринесе да породична средина буде у већој мери подстицајна за развој и учење кроз игру. Пакети ће бити подељени и у 16 установа социјалне заштите, као и деци у избегличким центрима.

 

Волонтерски сервис – телефонска линија за разговоре на тему породичних односа

 

Поводом Међународног дана породице, Волонтерски сервис Звездаре и Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом Градске општина Звездара обезбедиће сутра отворену телефонску линију 2864-426 за разговоре на тему породичних и родитељских односа и проблема.

 

Телефон ће бити отворен од 11 до 13 часова, а за разговор са суграђанима биће доступна Јелена Вулић, психолог и психотерапеут. Она је и током ванредног стања путем телефона пружала психосоцијалну подршку појединцима који су се обраћали за помоћ Општини.

 

Обележавање Дана породице, које је у нашој општини традиционално, је уједно и позив суграђанима да закажу индивидуалне разговоре у Саветовалишту за појединце и породице Волонтерског сервиса Звездаре.

 

Јаке породице и породичне везе нам омогућавају сигурну средину која је потребна за развој и напредак сваког појединца и у „редовном стању“. Епидемија корона вируса и ванредно стање повезано са њим, има утицај на све, на неке, ипак, драстичније него на друге. COVID 19 је у фокус ставио велики број најрањивијих појединаца и породица, којима је помоћ и подршка заједнице и институција неопходна и од које зависе.

 

За велики број породица период ванредног стања подразумевао је многе промене - суочавање са драстичним променама навика, са несигурношћу повезаном са финансијском ситуацијом, повећањем анксиозности код деце, појавом напетости у партнерским или родитељским односима и, уопште, појавом страха услед неизвесности.

 

Период изолације, затварање школа и вртића, промена рутина и навика изазвао је стрес и различите негативне последице по чланове породица и породице у целини. Ризику од негативних последица посебно су изложене социјално угрожене породице и оне породице које имају члана породице који је оболео или са инвалидитетом.

 

Иако је већина реакција које су се појавиле код појединаца или породичног система нормална реакција на ненормалне околности, важно је о њима говорити и посветити пажњу очувању здравља и благостања породице и свих њених чланова.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 мај 2020 22:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија