Кућа Добрих Вести

Login

Ђоковић - дупло најбољи на свету

Оцените овај чланак
(7 гласова)

jelena-gencic-uvodnaБЕОГРАД - Победом у Лондону на завршном Mастерс турниру, на коме je учествoвало осам најбољих тенисера света у овој години, Новак Ђоковић, не само да је потврдио прошлогодишњи примат, него је изнова широм света отворио врата српском тенису и охрабрио домаће стручњаке, да наставе са стварањем нових шампиона.

Успех Ђоковића слави се од родне Србије, светским меридијанима, географским ширинама и дужинама, све до далеког Јапана. Тако је Ђоковић, својевремено и нехотице, пробирљивим Јапанцима најнепосредније препоручио свог првог тениског учитеља Јелену Генчић.

Иако је наш познати стручњак имала најбољу играчицу света Монику Селеш, тек успех Ђоковића "отворио" је Јапанцима очи, па и другим светским нацијама. Зато је Јелена Генчић почетком ове године добила позив да у Јапану одржи неколико семинара и ради са тамошњом децом. Искусни стручњак, после најновијих успеха Ђоковића, има повећани "прилив" деце и у свом клубу.

tenis2

 

Јапанци знају шта ваљa

 

“Искрено речено, изненадио ме је био позив из Јапана. Када боље размислим можда то, ипак, није случајно. Била сам тренер најбољег играча и играчице света. Понуда зато можда и не треба да ме изненађује. Новак свој таленат и велики рад потврђује из године у годину", рекла је Јелена Генчић за “Кућу добрих вести”.

После боравка у тој далекој земљи, где је први Новаков тренер одржала у Токију више запажених предавања о тенису како би тај спорт подигла на виши ниво и на прави пут упутила младе тенисере Јапана. Њена предавања су побудила огромно интересовање којима је присуствовало око 180 младих Јапанаца, узраста од 14 до 17 година, али и многи из старијих селекција. Генчић је у Јапану одржала и камп младим тенисерима на позив Тениске федерације те земље.

tenis1

Јелени Генчић је током зимског боравка у “земљи излазеђег Сунца” постало што-шта јасније. Не би шкодило да и ми нешто од тога прихватимо.
"Јапанци имају једноставну филозофију. Они желе да сарађују само са најбољима. Њима су и узори само најбољи. Јапанци сматрају да од таквих могу највише да науче. Има ли бољег примера за то од нашег Новака", пита се Генчић.

Познати српски и светски тениски стручњак радила је у Јапану са децом и омладином у осетљивом и важном периоду њиховог развоја.
 

 

Улагање Јапанаца у потенцијал

 

"Радила сам са децом између 14 и 17 година. Међу њима је било и неколико тенисера, који су се припемали за прве јаче међународне турнире", открила је за наш интернет портал Јелена Генчић део јапанске стратегије.

Највеће изненађење, међутим, Генчић је током боравка у Јапану доживела када су домаћини изразили жељу да у Србији изграде тениски центар.
"Одмах сам открила зашто желе да граде центар баш у нашој земљи. Рекла сам им "ви сте далеко од Европе, а самим тим и од најзначајнијих турнира". Они су само климнули главом у знак сагласности самном", рекла је Генчић.

 

Штедљиви богати Јапанци

 

Богати Јапанци рационално се понашају у трошењу финансијских средстава. Њихова уштеда на путовањима, скупим авио-картама, смештајима, са изградњом европског центра била би преполовљена. Срећа је да су Јапанци пожелели да свој центар изграде управо на нашој територији.
Јапанци су чак изабрали локацију за спортски центар. Њихов избор, уз помоћ Јелене Генчић, је да то буде у околини Луковске бање.

 

Луковска бања базни логор Јапана

 

“Луковска бања”, у саставу ад “Планинка” из Куршумлије, била би, како је замишљено, Јапанцима база на европским турнејама. У том центру би могла да раде и наша талентована деца. Када већ нисмо искористили милион евра донације намењене за изградњу нашег домаћег тениског центра, јапанска понуда ми се веома свидела", јасна је Јелена Генчић.

Време ће показати колико су реалне и озбиљне намере Јапана, али је сигурно да би од тог пројекта огромну корист имао и српски тенис и наша деца.
Брзо ће се видети колико ће последњи светски успеси Новака Ђоковића "погурати" идеју Јапана. Идеја је важна, не само због развоја туризма и спортског усавршавања, него још више због тога што ће српска деца, најзад, имати свој ,,базни логор" са свим врхунским условима за развој и спортско усавршавање.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 новембар 2012 18:40
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија