Кућа Добрих Вести

Login

Уручена награда за најбољу књигу о селима Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

selolepotaaaaaaaКњига ,,Руралне средине у Србији – Спасавање села и државе’’ аутора Бранислава Гулана, проглашена је за књигу године у овој области.

 

На свечансоти одржаној у Гроцкој, аутору је уручена награда ,,ДАРОДАВНИЦА’’.

 

То је највише признање Друштва за народно просвећивање СВЕТИОНИК из Крагујевца за ауторски рад на IV фестивалу књижевног стваралаштва на селу и о селу у Републици Србији под називом ,,Моје село у причама и песмама за 2019. годину’’, одржаном у Гроцкој.

 

Бранислав Гулан је дугогодишњи новинар, публициста, књижевник члан Научног друштва економиста Србије, Националнго тима зе препород села Србије и Мреже за рурални развоиј ЕУ у Србији.

 

Тема коју је обрадио у књизи Руралне средине у Србији — Спасавање села и државе — нова развојна филозофија, појавлјује се у јавности након близу пет деценија његовог личног истраживања ове области.

 

-Случај је хтео да се то поклапа и са пет деценија мог новинарског, публицистичко-истраживачког рада у овој области. Држава је после седам деценија уништавања задругарства и запоставлјања села коначно схватила да је дошло време да се и овом проблему укаже дужна пажња. Не због тих области, већ због себе саме, односно владања у времену које долази. Јер, стање је такво да ће од 4.700 села у Србији чак 1.200 нестати за деценију и по. Остаће само споменици селима, ако буде имао ко да их сагради – казао је Гулан осврћући се на ово драгоцено штиво за које је добио награду.

 

Аутору књиге признање је уручио академик Раденко Круљ, члан жирија.

 

На конкрусу за најбоља книжевна остваренај о селу у Републици Србији, учестовало је 86 аутора са око 15о ауторских радова, нагласио је директор фестивала ,,Моје село у причама и песмама’’ др Милутин Матић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија