Кућа Добрих Вести

Login

Игра и осмех као завет

Оцените овај чланак
(2 гласова)

saobelezavanjesedamdecenijaНеговање наших традиционалних игара, уз ношњу и певање, сигурно је важан сегмент за очување националног идентитета и афирмацију националне културе и традиције.

 

Данашња фолклорна друштва широм Србије окупљају младе људе који своје слободо време проводе на пробама или концертима у земљи и иностранству.

 

Њихов хоби су игра и осмех. Али, с обзиром на значај очувања наше традиције, њихов хоби је и њихов завет.

 

Недавно су на Светосавској академији Удружења књижевника Србије госте на улазним вратима дочекивале две прелепе девојке у српским народним ношњама. Држале су послужавник. На њему, погача и со. На њиховим лицима осмех. Биле су то чланице Културно уметничког друштва “Градимир” из Београда.

 

Поред пригодних ревијалних или такмичарских концерата које одржавају широм Србије, али и у иностранству, културно уметничка друштва се радо одазивају да помогну где год је и кад год је потребно да се истакне неизоставност очувања и неговања традиције као најважнијег темеља успешне будућности. Тако су се и поменуте Српкињице нашле на Светосавској академији Удружења књижевика Србије. Обе истоветно нашминкане, у беспрекорно одржаваним народним ношњама, са стаситим и радосним држањем, љубазно су послуживале госте, а након тога их упућивале до њихових седишта у Свечаној сали где је одржана Светосавска академија.

 

Иначе, Културно уметничко друштво „Градимир“ налази се у самом срцу Врачара, у Улици Милешевска 42 а, где ово друштво постоји и ради пуних 75 година.

 

„Градимир“ је своје прве кораке направило са жељом да окупља младе ради бављења различитим облицима културно уметничке делатности и до данас је у раду Друштва учествовало више од 15.000 чланова.

 

Данас КУД „Градимир“ окупља више од 300 активних чланова који делују у оквиру различитих секција. Током своје богате дугогодишње активности, Друштво је наступало на многим сценама у земљи и иностранству, добило све значајне награде и признања и афирмисало се као истински мисионар културних и уметничких вредности нашег народног стваралаштва и културе.

 

КУД „Градимир“ - „Чувар културне баштине“

 

КУД „Градимир“ је овенчан наградом „Чувар културне баштине“ и добитник је награде „Златни беочуг“. То је престижна награда којa се додељује за трајни допринос култури града Београда.

КУД „Градимир“ је прво аматерско Друштво у Србији које је прошле године награђено „Сретењским орденом III степена“ за допринос из области културне делатности, очувања традиције и народног стваралаштва.

 

Својом програмском разноврсношћу и квалитетом, КУД „Градимир“, се сврстава у ред најистакнутијих Културно уметничких друштава, Београда и Србије. Додајући томе и одличне просторне услове за рад, Друштво је прерасло класичне облике аматерског културно уметничког деловања и на тај начин постало, у правом смислу речи, Културни центар Београда и Врачара.

 

Фолклорни ансамбл, оркестар, певачке групе и појединци... чине Културно уметничко друштво „Градимир“, а заслуга за високоодговорно понашање које не очитава аматеризам, већ посвећеништво, припада Љиљани Томовић, која је у Београд дошла из Зрењанина и која се након студија на Биолошком факултету посветила раду у овом Културно-уметничком друштву које је прошле године обележило 75 година успешног рада и постојања.

 

Колико је фолклор значајан за здраве темеље здравих поколења говори и чињеница да се у појединим државама, на тамошњим високим школама изучавају четворогодишње студије о фолклору. Код нас се фолклор изучава на Фолозофском факултету и на Академији музичке уметности. Упркос академским напорима, најважнијим се чини рад културно уметничких друштава без којих фолклор не би био „видљив“ у најширем јавном мњењу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 јун 2020 19:25
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија