Кућа Добрих Вести

Login

Јужна Кореја: Гласање услед пандемије, огледни пример

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nula1Наставак петог дела:

Република Кореја је била прва међу истакнутим државама која је извела грађане на националне изборе од када је криза КОВИД-19 почела да рута свет. Отуда су парламентарни избори у тој источноазијској држави одржани у првој половини априла пажљиво посматрани у иностранству.

 

Усред невиђене пандемије коронавируса одзив гласача од 66,2 посто био је највиши током последњих 28 година, саопшено је из јужнокорејске Националне изборне комисије (НИК). Упркос вирусу, више од 29 милиона људи убацило је гласачки листић.

 

Избори за једнодомну Народну скупштину са 300 посланика су спроведени упркос позиву неких политичких странака да буду одложени због пандемије. Ипак, заговорници избора су очигледно били охрабрени значајним успоравањем раста броја оболелих од вируса.

 

У време избора је у Јужној Кореји број оболелих од првог случаја 20. јануара достигао више од 10.000. Но, нови дневни случајеви обо љења су учи избора пали на око 30, најмање од краја фебруара.

 

foto2

 

Одлучност бирача и страховања власти

 

Међу становништвом и бирачима се чинило да су ставови према изласку на изборе постали позитивни пошто су здравствене власти појачале напоре да криву инфекције сравне масовним и брзим тестирањем и транспарентним објављивањем информација. Месечна стопа одобравања у анкетама уочи избора достигла је преко 50 процената.

 

Одзив бирача на превременом гласању на изборима 9. и 10. априла достигао је рекордних 26,69 одсто. Аналитичари су то протумачили, између осталог, као одлучност бирача да гласају унапред како би због КОВИД-19 избегли гужве на средиш њ ем гласању 15. априла.

 

Упркос томе, владала је забринутост због могућег скока у новим случајевима коронавируса после избора. Здравствене власти су саопштиле да ће током две седмице после избора пратити могући пораст броја нових потврђених случајева коронавируса. "С обзиром на период инкубације КОВИД-19, морамо сачекати једну или две недеље да видимо да ли су наше карантинске мере на дан гласања заиста функционисале," рекао је заменик министра здравља Ким Ганглип.

 

Приоритет је била безбедност гласача

 

foto3

 

НИК, организатор и надзорник избора је приоритет дала јачању безбедности гласача како би било спречено њихово потенцијално излагање ризику заразе. Истовремено је требало осигурати политичка права бирача усред пандемије коронавируса.

 

Изборни званичници је требало да држе раздаљину на више од једног метра међу бирачима који су чекали на улазу у бирачка места и унутар њих. Често су дезинфиковали гласачке кабине и печате за гласачке листиће. Бирачи чија је температура прелазила 37,5 Целзијусових степени (Ц) или показивали симптоме респираторних обољења, усмеравани су према привременим бирачким местима како би избегли контакт са другим људима.

 

Од бирача је тражено да код куће, пре доласка на биралишта, перу руке најмање 30 секунди. Стављали су маске преко уста и носа. На улазу у биралишта су дезинфиковали руке са санитарним средствима и навлачили пластичне рукавице пре него што би убацили гласачке листиће.

 

НИК је тестирао своје карантинске кораке на око 3.500 бирачких места током поменутог дводневног превременог гласања. Од владе је затражена подршка како би гласачима било обезбеђено око 25 милиона заштитних маски у вредности од 50,1 милијарди корејских вона (39,8 милиона америчких долара).

 

Ипак, неки гласачи су били спремни да предузму властите строже мере предострожности. "Носићу маску, пластичне рукавице и наочаре. Чак размишљам да навучем пластичну кабаницу," казала је једна грађанка.

 

nula2

 

Јужнокорејсцима је било важно да гласају усред пандемије

 

Регистровани бирачи са правом гласа, њих 44 милиона, могли су да гласају на 14.330 бирачких места широм земље, Та бројка је укључивала људе из самоизолације којима је, такође, било дозвољено да изађу на кратко ради гласања.

 

Оболели од КОВИД-19 који су се лечили у болницама или одређеним установама, као и они у двонедељном изолационом периоду код куће, могли су да гласају путем поште. Требало је да поднесу захтев раније.

 

Уочи избора је владајућа Демократска странка (ДС) председника Републике Мун ђе-ина страховала да ће можда одзив бирача бити мали. Но релативно висока излазност се сматра појачаним интересовањем Јужних Корејаца за политику, делимично и због избијања новог коронавируса.

 

Они који су се седмицама уздржавали од сусрета са пријатељима или скупова како би поштовали физичко растојање и борбу против заразе, веровали су да ће карантинске мере на гласачким местима учинити да се осећају безбедно. „ Смисленије је искористити право гласа усред пандемије, " изјавила је једна 35-тогодишња Јужнокорејка.

 

"Чини се да је велики број људи изашао на биралишта сматрајући да њихово гласање може имати важну улогу у превазилажењу националне кризе изазване КОВИД-19,", рекао је Јо Јонг-хва, професор са Универзитета страних студија Ханкук у Сеулу. Један званичник НИК је, пак, оценио да је "изгледа, одзив гласача достигао тако висок ниво вођен поверењем јавности да Јужна Кореја може да преброди такву националну тешкоћу као што је КОВИД-19 ".

 

foto5

 

Гласање из самоизолације

 

НИК је раније саопштила да ће нарочито спречити оне који су у самоизолацији због новог коронавируса да имају контакт са другим гласачима док су на биралишту. Људи којима је наређено да буду у самоизолацији и без симптома вируса, гласали су после затварања биралишта у 18.00 часова.

 

Пред изборе је око 50.000 људи било у самоизолацији. Они су добили текстуалне поруке са питањем да ли су спремни да гласају.

 

Према мерама НИК, људи у самоизолацији који су носили маске сачекали су на одређеним местима пре него што су одведени на импровизована биралишта. Могли су да буду напољу само од 17:20. до 19:00 часова на дан избора. За такве гласаче су здравствене власти спровеле строжије физичко растојање од најмање два метра на биралиштима.

 

Чланови изборних комисија су носили пуну заштитну опрему, укључујући штитник за лице, маске и хируршке рукавице. Пошто су самоизоловала лица окончала гласање, чланови комисија су одмах дезинфиковали печате и гласачке кабине.

 

Према подацима владе, укупно је 11.151 бирача у самоизолацији изкористило право гласа. Сво време су надгледани путем мобилне апликације. Здравствене власти су саопштиле да је укупно шест бирача из карантина добровољно одступило од своје руте, а за троје њих се очекује да ће се суочити са кривичном пријавом.

 

 

 

Предизборне кампање за доба КОВИД-19

 

foto6

 

Пандемија КОВИД-19 променила је конвенционалне методе вођења предизборне кампање у Јужној Кореји. Пре свега је владала забринутост да би настојање да се дође до што више гласача могло повећати ризик од заразе.

 

Зато су политичари, између осталог, на изборним скуповима уместо да се рукују са гласачима са њима укрштали песнице. Међутим, карантинске власти су саветовале да се не употреб Љ авају такви гестови, већ су позвале кандидате да размењују наклоне са гласачима.

 

Неки кандидати који су учествовали на парламентарним изборима водили су атрактивне кампање без блиског контакта са бирачима, у намери да повећају морал усред пандемије коронавируса. У том контексту су употребљаване дигиталне технологије

 

Тако је послник Ан Мин-сук из владајуће ДС посегнуо за технологијом проширене стварности (АР) како би представио своје промотивне летке. Помоћу мобилне апликације гласачи су користећи телефонске камере могли да дигитално разматрају Анова изборна обећања.

 

Главна опозициона странка Уједињена будућност је, опет, покренула АР мобилне сервисе који су омогућили гласачима да дигитално упознају маскоту странке „Породица Ореун Сори“. Ореун Сори има двоструко значење „исправни звуци“ и „гласови људи на десној страни“. АР технологија омогућава да се 3Д анимирани лик „Породица Ореун Сори“ појави на фотографијама и видео записима које су снимили корисници, а могу их и делити са другима.


 

Гласање без локалног преноса заразе

 

foto7

 

Јужнокорејске здравствене власти су 30. априла, две недеље после средишњих парламентарних избора закључиле да током изласка гласача на биралишта није забележен локални пренос вируса . „Током 14 дана инкубације није пријављен ниједан случај (заражавања )повезан са изборима ", изјавио је Јон Те-хо, генерални директор за јавно здравство у ресорном министарству у Сеулу.

 

Тод дана први пут од 18. фебруара, у Јужној Коеји није било локално заражених случајева. Такође, утврђен је најнижи дневни пораст оболења током више од два месеца, саопштено је из Корејских центара за контролу и превенцију болести (KCDC).

 

У Јужној Кореји јесу 30. априла пријавиљена још четири случаја новог коронавируса, Но, сви оболели су допутовали у ту земљу из иностранства.

 

Верује се да је овакав исход био резултат строгих мера хигијене и физичког раздвајања. Зато је Јон захвалио особљу и бирачима.

 

Председник Мун је оценио да је нула локалних случајева коронавируса (први пут) за 72 дана, те нулта инфекција током 14 дана од општих избора, заслуга свих Јужнокорејаца. "Ово је моћ Републике Кореје и народа Јужне Кореје", објавио је Мун на Твитеру.

 

Упркос свему, здравствене власти су остале у приправности због све већег броја увезених случајева. Званичници, такође, очекују да ће још један талас пандемије КОВИД-19 погодити земљу будући да још нема лека за високо заразан вирус.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 јун 2020 21:32
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија