Кућа Добрих Вести

Login

Обазриво према информацији да можемо путовати у ЕУ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

euflagggggggОвих дана медији су славобитно пренели информацију да је Европски савет је усвојио препоруке о којима смо писали и грађани Србије и других земаља са списка могу путовати у Европску унију.

 

Међутим, ретко који мејнстрим медиј је пренео информацију да је одлука на државама чланицама и да постоје критеријуми који морају да буду испоштовани и да се они могу мењати.

 

Дакле, ове препоруке, које се тичу постепеног попуштања привремених ограничења путовања уведених за „неесенцијалне“ путнике у Европску унију, могу се променити уколико се ситуација у трећој држави промени.

 

Списак постоји

 

Тако, грађани Србије, Црне Горе, Алжира, Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Марока, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине, могу путовати у Европску унију, али под условом реципроцитета. То значи да и треће државе морају држављане грађана земаља чланица ЕУ пуштати у своје скуте.

 

Грађани Андоре, Монте Карла, Монака и Ватикана сматрају се као становници ЕУ у односу на треће земље и препоруке Савета Европе, док су државе Шенгена које нису чланице, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, део ових препорука за слободан улазак у Европску унију.

 

У Италију и Немачку се не може, Хрватска укинула самоизолацију

 

Италија је, одмах након објављивања ових необавезујућих препорука, најавила да их се неће придржавати и да ће њене границе остати затворене за земље са списка, урачунавајући ту и Србију. Ова држава, коју је у 2018. години посетило је преко 60 милиона туриста, трпи огромне губитке у туризму и досадашње процене су да се ради о 3,2 милијарде долара.

 

„Глобална ситуација је и даље веома сложена“, казао је италијански министар здравља Роберто Сперанца, „морамо спречити да жртве које су Италијани последњих месеци чинили узалудним“, рекао је он за Тхе Лоцал.

 

„Комисија Европске уније препоручила је земљама чланицама да од 01.07.2020. релаксирају ограничења кретања за улазак у Европску унију. Влада Савезне Републике Немачке досад још није одлучила да ли ће следити ове препоруке. Према томе, за држављане Србије и надаље важе ограничења за улазак у Немачку. О свим изменама ћемо вас благовремено обавестити на нашем сајту или преко Фејсбука“, наведено је у Фејсбук објави Амбасаде Немачке у Београду.

 

Измењена одлука о протоколу уласка држављана Србије у земљу: Могућ прекид самоизолације уз тестирање

 

Од данас, на пример, у Хрватску могу ући сви држављани Европске уније, а они из трећих земаља са списка као што су Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, али услов је да држављани долазе само из туристичких или других пословних разлога, односно ако имају уплаћен туристички аранжман. Туристичка ситуација у Хрватској је, иначе, лоша и многи апартмани и хотели су празни.

 

Северна Македонија је отворила своје границе, али она није на списку ових држава,, Међутим, улаз из ње у Грчку преко прелаза Евзони је од јутрос могућ, мада су информације опречне. Улазак у Грчку преко Бугарске за сада тече без проблема.

 

Није све тако ружичасто

 

Треба знати да се пре свега ради о препорукама које нису правно обавезујуће и да је дискреционо право сваке државе кога ће да пусти на своју територију, што значи да држављане држава које нису у ЕУ могу одбити на граници.

 

Европски савет наводи да земље чланице на основу критеријума и услова који су наведени у овој препоруци од 1. јула треба да отпочну са отварањем граница и уклањањем рестркција за наведене државе нечланице.

 

Ако се након две недеље пандемиолошка ситуација промени, ништа од Барсе

 

Према препоруци, државе у којима ограничења остају на снази треба да пуштају грађане из трећих држава који имају легално пребивалиште или боравиште у ЕУ, као и чланове њихових породица. Ограничења се не односе на здравствене раднике (које извозимо као државни пројекат), реднике у пограничним зонама и лица која раде на транспорту роба (возачи и други).

 

Међутим, овај списак држава ће се ажурирати на сваке две недеље и то у зависности од епидемиолошке ситуације у трећој држави и мера које одређена држава предузима, а што даље значи да се ситуација може променити очас посла.

 

Да је то тако наводи и саопштење Европског савета у коме се каже да ограничења која се односе на путовања у земље Европске уније могу бити васпостављена делимично или у потпуности према одређеној држави, што зависи од горе наведених критерујума, што даље значи да ако се ситуација поводом пандемије вируса короне промени у некој држави, одлуке ће бити брзо донесене и та земља ће бити стављена на „црну листу“.

 

С обзиром на то да се ситуација мења из часа у час, а државе доносе одлуке које су ван препорука, ове информације проверите пре него што кренете на пут.

 

Извор: Кућа добрих вести/Daljine.rs

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија