Кућа Добрих Вести

Login

Изложба: Уметност под притиском

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pavleУ Културном центру Магацин, у четвртак 9. јула биће отворена изложба младих уметника под називом Hard Pressed.

 

Изложба ће бити отворена до 16. јула, сваког дана од 10 до 17 часова.

 

Тема притиска ујединила је младе уметнике у намери да на основу личног искуства испитају мотив који је неупитно њихова свакодневница, како у амбицији да се баве уметношћу, тако и у другим аспектима живота. Уобличавањем притиска, указују на различите друштвене и личне тегобе које он проузрокује и као резултат тога, њихови радови се баве врло различитим темама које на крају (и на почетку) везује један мотив са више лица. Неке од територија у које су уметници зашли да би пронашли изворе тог притиска, између осталог су, проблеми националности и националног идентитета, феминизма и родних улога, капитализма, усамљености, импулсивности, као и сама потреба за производњом уметности у данашњем тренутку.

 

Детаљ из рада Анастасије Павић

 

“Hard pressed се може дефинисати као почетак сазревања и промене која делује на уметнике да се афирмишу у нестабилном систему који их обликује својим утицајем без претераног обележавања општих места на које смо приморани да обратимо пажњу када се то од нас очекује. Притисак таквог окружења има за циљ да створи нове појмове и отвори пут за стварање уметности која није ни удобна ни пријатна, већ неопходна.”, рекла је кустоскиња Дуња Петковић.

 

На изложби ће бити представљени радови 11 младих уметника, чији се уметнички израз налази у домену различитих медија, почевши од слике и текста, па све до видео игара, аудио-визуелних радова и сл. У жељи да сами производе свој наратив и промовишу вредности на којима заснивају свој рад, изложбу су самостално приредили млади уметници, већински (тренутни, али и дипломирани) студенти различитих уметничких факултета: Анастасија Павић, Марко Обрадовић, Вања Жунић, Вукадин Филиповић, Јулија Захаријевић, Павле Бановић, Павле Мијуца, Илија Динчић, Срђан Манчев, Сандро Кулачин и Василије Вујовић (Вассо Ву), а у сарадњи са такође младом кустоскињом Дуњом Петковић.

                                                         repppp

 

 

Детаљ из рада Вање Жунић

 

“Одговорност коју сносимо за поступке направљене под притиском има далеко већи удео у формирању личности, јер у тим ситуацијама абнормални услови од нас изискују да реагујемо на специфичне начине. Управо такви поступци јесу резултат изложбе која је окупила младе уметнике. Спојене диверзитетом бивају уједињени у проблему који их дефинише, а на који су се толико навикли да свака промена делује неприродно. Коначно ослобођени, спонтано су се окупили да визуелно продискутују о притиску који се креће од колективног па све до језгра, то јест оног невидљивог - унутрашњег од којег све креће“, по речима кустоскиње.

 

Детаљ из рада Павла Мијуце

 

Изложбу можете посетити од 9. до 16. јула у Културном центру Магацин: Магацин Краљевића Марка, на адреси Краљевића Марка 4-8, сваког дана од 10 до 17 часова. Као што смо већ навели, ради смањења ризика свечано отварање није планирано и моле се сви посетиоци да у простору носе заштитне маске и поштују све предвиђене мере. У случају веће посете, организатори ће регулисати број људи у простору, зарад свачије безбедности.

 

За више информација посетите њихову Инстаграм страницу (@hardprssed).

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 06 јул 2020 18:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија