Кућа Добрих Вести

Login

Oснован Фонд „Солидарност“ за културне уметнике

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kulturarararadfdfdfdfdfdУдружење ликовних уметника Србије (УЛУС), Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), АИЦА Србија, Станица – сервис за савремени плес, БАЗААРТ и Асоцијација Независна културна сцена Србије основали су Фонд „Солдарност“.

 

Фонд је основан с циљем да се обезбеди помоћ за уметнике и раднике у култури који су због пандемије коронавируса остали без икаквих примања а нису обухваћени мерама помоћи Владе Србије пошто немају статус самосталног уметника.

 

Видевши да су мере помоћи изгледне само за уметнике и културне раднике које држава препознаје на основу уговора и статуса самосталног уметника, одлучили смо да оснујемо фонд који треба да покрије све оне који су остали невидљиви за државу. Реч је о уметницима, радницима и стручњацима у култури и лицима који су радно ангажовани у пословима од којих зависи рад уметника, као што су модели, статисти, техничка лица“, рекла је Вахида Рамујкић, председница Управног одбора Удружења ликовних уметника Србије на данашњој конференцији за новинаре у Медија центру.

 

До сада је прикупљено око 38.000 евра што подразумева исплату око 150 јединица помоћи, с обзиром на то да ће максималан износ једнократне помоћи физичком лицу износити 30.000 динара.

 

Рамујкић је рекла да је највише средстава издвојио Фонд за отворено друштво (око 20.000 евра) и Швајцарска агенција за развој 15.000 евра, а укључили се још неколико организација које су имале слуха за проблеме радника у култури.

 

Фонд „Солидарност“, како је појаснила Рамујкић, није намењен само члановима поменутих удружења, већ им је намера да дођу управо до уметника који самостално делују на сцени и нису чланови ниједног удружења.

 

Позив уметницима и културним радницима да се пријаве за једнократну помоћ биће упућен почетком следеће седмице а средства ће се додељивати путем конкурса.

 

Уједно са позивом за коришћење средстава биће упућен и позив физичким лицима за донације, што је наредни корак у прикупљању новца.

 

Ту рачунамо на солидарност уметника и културних радника који су помоћ већ добили, а која им није толико потребна па да један део, у знак солидарности, дају својим колегамарекла је Рамујкић.

 

Извор: Nova.rs


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија