Кућа Добрих Вести

Login

Панел „Играј се са татом“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

igrajsesatatomУ организацији Асоцијације за економско оснаживање жена одржан је недавно панел „Играј се са татом“ (Play with dad).

 

На панелу је било речи о важности гајења тимских вредности у породици, о равноправности улога оба родитеља и солидарности.

 

Дубравка Негре (шефица Регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан) је као неко ко ради у међународној организацији истакла како је за промену традиционалних улога у породици потребно пуно времена и како одређени степен неравноправности и даље постоји у много развијенијим друштвима од нашег.

 

Поменула је и како је у нашем друштву, као посткомунистичком, степен укључивања жена на тржишту рада чак донекле и повољнији него у одређеним западним друштвима. Ипак, нагласила је како је потребно да сви заједно радимо на промени традиционалних подела улога и да женама омогућимо време које је само њихово (било за лични, било за професионални развој), баш као што мушкарци обично имају само своје време за спорт. Истакла је и важност издвајања времена за нетњоркинг, с обзиром да су нам у професионалним животу партнери и колеге важни баш као и пријатељи у приватном животу.

 

Учесници су се сложили како је породица нуклеус система вредности и место где се деца најбоље уче из примера својих родитеља. Драгољуб Дамљановић (потпредседник за енергетику и услуге за Југоисточну Европу Сцхнеидер Елецтриц) је навео пример своје породице где се „игра тимски“ како би се послови бриге о дому што пре завршили и како би остало што више времена за квалитетно проведено заједничко време. Као неко ко ради у једној од највећих ИТ компанија у Србији, Драгољуб је нагласио важност дигиталног описмењавања и већег укључивања жена у СТЕМ, а знамо да жене у Србији тренутно имају три пута мање времена за професионални развој него мушкарци, с обзиром да обављају три пута више неплаћених послова (брига о деци, старима, домаћинству и сл).

 

Да нема поделе на мушке и женске послове, већ само на послове које неко брже и лакше обавља, рекао је Небојша Бјелотомић (директор Saga New Frontier Group). Истакао је како у његовој породици сви равноправно деле обавезе и навео пример како своју децу учи да мушкарци пођеднако као и жене треба да обављају кућне послове – прекрстио је један женски лик домаћице из прича за децу у мушки лик. Нагласио је и како у послу никад није приметио разлике између квалитета запослених везане за пол, те како су једини разлози већег учешћа мушкараца у СТЕМ пословима стереотипи и погрешне перцепције. Овај однос мушкараца и жена се временом полако поправља, али и даље имамо много мање жена у тим пословима и генерално су жене мање технолошки писмене. Управо зато женама треба ослободити време за професионално усавршавање, јер кроз технологије и послове са високом додатом вредношћу једно мало друштво као што је српско најбрже може да се развија и постаје богатије.

 

Детаље са панела погледајте у наставку:

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 16 август 2020 13:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија