Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал КРОКОДИЛ 2020

Оцените овај чланак
(3 гласова)

KROKODIL2020DFDFDFDDFDFДванаесто издање књижевног фестивала КРОКОДИЛ одржаће се у петак, суботу и недељу, 28, 29 и 30. августа под симболичним називом Remake/Remodel.

 

С обзиром да већ неко време, због пандемије вируса Kовид-19, живимо у амбијенту такозване "нове нормалности" и свету који евидентно више никада неће бити исти, веома брзо је постало јасно да су нам за тумачење ове и овакве стварности потребни нови, свежи наративи али и нови, свежи гласови који те наративе могу да уверљиво интерпретирају. Због овога су, наводе организатори, одлучили да преузму наслов чувене песме Roxy Music из 1972. године - Remake Remodel - али и да га осавремене те да му даjу потпуно ново, другачије значење.

 

Стога фестивал КРОКОДИЛ у свом дванаестом издању с поносом представља врхунску селекцију од двадесетак истакнутих регионалних песникиња и прозних списатељица, јер на локалној и регионалној књижевној сцени управо оне већ неколико година доносе те преко потребне, пре свега сензибилитетске промене.

 

Регионални песници и писци прозе

 

Као и сваке године, и током овог издања фестивала КРОКОДИЛ, на прелепом амфитеатру испред Музеја Југославије смењиваће се читања, софа интервјуи, онлајн укључења и видео-пројекције.

 

У петак 28. августа од 20 сати, током прве вечери фестивала, биће представљене ауторке из Србије и региона као што су Лана Басташић, Лејла Каламујић, Радмила Петровић, Аделина Тершани, Ана Вучковић и Милица Вучковић. Путем видео линка укључиће се Маша Колановић, Сузана Тратник и Оља Савичевић Иванчевић.

 

Друге вечери фестивала, у суботу 29. августа од 20 сати биће представљена Магдалена Блажевић, Румена Бужаровска, Јасна Димитријевић, Биљана Ђурђевић, Сенка Марић, Маша Сеничић и Тања Ступар Трифуновић. Путем видео линка укључиће се Луиза Бухарова, Моника Херцег и Светлана Слапшак.

 

Програм ће водити Зое Гудовић и Зед Зелдић Зед.

 

Београдска дебата о Европи 2020 под називом "Могућност Европе 2.0" одржаће се треће вечери фестивала у недељу 30. августа од 20 часова, на амфитеатру испред Музеја Југославије у Београду. Окупиц́е неке од најеминентнијих европских и регионалних интелектуалаца и стручњака из различитих области (уметници, писци, културни радници, професионалци и теоретичари, социолози, историчари, филозофи, активисти). У оквиру три дебатна круга бавиц́емо се неким од најважнијих питања с којима се Европа и Европљани данас суочавају. Главна тема четврте Београдске дебате о Европи биће пандемија ЦОВИД-19 као и њене глобалне те посебно европске импликације. Дебатни кругови овогодишње Београдске дебате о Европи које ће модерирати Љубица Гојгић, Игор Штикс и Урош Крчадинац су: Будућност стабилократија (у светлу пандемије вируса Цовид-19), Централна Европа (између утопијских снова и дистопијске стварности) и Нова нормалност.

 

Учествују: Флориан Бибер, Катарина Пеовић, Борис Буден, Јелисавета Благојевић, Михал Козловски, Мигел Роан и други.

 

И ове године, фестивал КРОКОДИЛ ће организовати разнолике трибине у оквиру којих ћемо се бавити најактуелнијим друштвено-политичким темама из перспективе културе.

 

Дебатни програм одржаће се у суботу 29. августа и недељу 30. августа од 11 сати у КРОКОДИЛовом Центру.

 

Декларација о регионалној солидарности

 

У суботу 29. августа од 11 сати КРОКОДИЛов дебатни програм отвориће разговор Између језика у оквиру кога ћемо дебатовати о стваралачкој транзицији у други језик. Након ове дебате следи дебата Освајање слободе у којој ће се дискутовати о три важне регионалне иницијативе: Декларацији о заједничком језику, Декларацији Одбранимо историју и Декларацији о регионалној солидарности те њиховом могућем синергијском ефекту.

 

У недељу 30. августа у 11 сати одржаће се дебата под називом Анти/Фашизам на којој ће се говорити како о антифашистичком наслеђу тако и о идеји и реалности заједничке књижевности језика наспрам регионалних или чак етничких књижевних селекција. Након ове дебате следи дебата Солидарност посвећена недавној експлозији која је недавно потресла Бејрут и резултирала десетинама погинулих и хиљадама повређених оставивши чак 350.000 људи без крова над главом. Говорићемо о идеји и конкретним примерима глобалне или регионалне солидарности и о њеној важности мимо комплексних односа националних држава и њихових политика.

 

У дебатним програмима учествоваће: Миа Давид, Божена Јелушић, Андреј Николаидис, Филип Балуновић, Игор Штикс, Дубравка Стојановић, Владимир Симовић, Олга Кавран, Силвија Монрос, Румена Бужаровска, Николета Косовац, Светлана Слапшак, Јелена Ђураиновић, Милена Берић и Владимир Арсенијевић.

 

Четврту годину заредом, фестивал КРОКОДИЛ има и хуманитарни карактер. Ове године прикупљаћемо средства за помоћ онима који су, након разорне експлозије у главном граду Либана, остали без елементарних животних услова. Путем платформе донације.рс представићемо хуманитарну акцију Ремаке-Ремодел Лебанон и позвати све присутне да својим донацијама помогну жртвама катастрофалне трагедије која је погодила Бејрут.

 

У складу с епидемиолошком ситуацијом, број посетилаца биће ограничен. Свако седеће место заузима површину од 4м2 што значајно ограничава укупан број посетилаца овогодишњег издања фестивала КРОКОДИЛ.

 

Стога се посетиолац може пријавити слањем личних података на е-маил адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Приликом доласка на Фестивал неопходно је ношење заштитне маске.

 

Целокупан програм Фестивала КРОКОДИЛ биће преношен и уживо на Јутјуб каналу и Фејсбук страници @KrokodilEngagingWords као и на веб траници www.krokodil.rs.

 

Због тежине економске ситуације проузроковане пандемијом КОВИД-19, програм овогодишњег Фестивала КРОКОДИЛ је бесплатан.

 

Уместо куповине карата, можете да извршите симболичну донацију на рачун Удружења КРОКОДИЛ (број рачуна: 170-0030039599000-25, Прима: Удружење КРОКОДИЛ Карађорђева 43, Београд с напоменом Донација за Фестивал КРОКОДИЛ 2020) или путем донаторске кутије у КРОКОДИЛовом Центру или на самом Фестивалу.

 

Организатор фестивала КРОКОДИЛ је Удружење КРОКОДИЛ.

 

Фестивал су помогли: Музеј Југославије, Европска Унија кроз програм Креативна Европа и пројекат Реадинг Балканс, Традуки, форумЗФД Србија и Национална платформа Србија ствара.

 

Национална платформа Србија ствара је нов начин представљања Србије који афримише вредности савремене Србије – креативност, иновативност и оригиналност. Концепт платформе има за циљ да препозна, афирмише и истакне свако креативно стваралаштво и успех у областима обухваћеним економијом заснованом на знању.

 

Београдску дебату о Европи финансијски је помогла Амбасада Савезне Републике Немачке у Србији.

Фестивал КРОКОДИЛ (Књижевно Регионално Окупљање Које Отклања Досаду И Летаргију) књижевни је фестивал који на јединствен и оригиналан начин представља књижевност региона у њеном пуном обиму – без генерацијских, поетичких, родних или било каквих других искључивости. Својим модерним и динамичним приступом у представљању писаца, које чини читање уз коришћење савремених видео и аудио медија, музичко-сценски перформанси, као и широким избором који укључује поезију, прозу и драмски текст, фестивал КРОКОДИЛ је од свог оснивања 2009. године постао један од најпосећенијих књижевних догађаја у региону. До сад је одржано једанаест летњих фестивала и преко петнаест гостујућих издања нашег фестивала у девет европских земаља, уз учешће преко три стотине писаца из земље, региона и Европе.

 

Фестивал Крокодил 2020

 

Пет 20:00 · Музеј Југославије

Књижевност · 200 људи

Вечерњи програм

28, 29. и 30. август од 20 сати, амфитеатар испред Музеја Југославије, Михаила Мике Јанковића 6, Београд.

Улаз бесплатан. Ограничен број места. Резервације обавезне.

Дебатни програм

29. и 30. август од 11 сати, Крокодилов Центар, Карађорђева 43.

Улаз бесплатан. Ограничен број места. Резервације обавезне.

 

Уживо пренос путем јутјуб канала и ФБ странице @krokodilengagingwords као и веб странице.

 

Твитер, хештег: #festivalkrokodil2020

 

Више о фестивалу публика ће моћи да добије и на конференцији за медије која је планирана за уторак 25. августа у 11 сати у у КРОКОДИЛовом Центру (Карађорђева 43).

 

Програм овогодишњег фестивала КРОКОДИЛ и четврте Београдске дебате о Европи представиће Владимир Арсенијевић и Милена Берић из Удружења КРОКОДИЛ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 22 август 2020 13:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија