Кућа Добрих Вести

Login

Салон архитектуре Музеја примењене уметности у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

salonarhitektureМузеј примењене уметности са посебним задовољством најављује да ће овогодишњи 42. Салон архитектуре Упорно-Отпорно бити одржан од 10. септембра до 3. октобра 2020. Септембарско отварање Салона дешава се уместо отварања у традиционалном термину март-април које је померено услед пандемије изазване корона вирусом Kовид19.

 

 

Како услови живота, рада и сусретања још увек нису у потпуности нормализовани Музеј није у могућности да организује уобичајено свечано отварање са бројном публиком. Предвиђена је само додела награда у четвртак 10. септембра уз присуство представника жирија и представника награђених, када це Жири 42. Салона архитектуре у саставу – Анђела Карабашевић, Мустафа Мусић, Вања Панић, Марија Симовић и Ева Ваништа Лазаревић доделиће Гранд Прикс Салона, награде, признања и похвале по категоријама.

 

Изложба ће, током трајања бити отворена за посету у посебном режиму уз поштовање свих мера заштите ради спречавања ширења Koвид-а19, као што су: присуство до десет посетилаца истовремено у галеријама, мерење температуре, ношење заштитних маски, одржавање безбедне раздаљине и коришћење дезинфекционих средстава.

 

Слоган 42. Салона архитектуре Упорно-Отпорно постављен је у јануару 2020. не слутећи сву посебност године 2020. која ће остати забележена у нашој меморији као непријатна, необична и драматична. Првобитна идеја била је да се слоганом Упорно-Отпорно нагласи значај саме манифестације – Салона архитектуре као изложбе, као рефлексије на стање у професији архитекте и архитектури како локално тако и глобално. Слоган одговара духу Салона као манифестације која се упорно-отпорно бави афирмацијом архитектуре и архитеката и где се, кроз деценије, настоји да се очува дигнитет ове професије, посебно, у односу на савремену, наспремну реалност када се многи градови налазе на доњој амплитуди урбанитета и архитектуре да парафразирамо Богдана Богдановића (Urbs&Logos).

 

Посматрано у контексту непредвиђених околности изазвананих услед пандемије корона вирусом Ковид19, слоган Салона Упорно-Отпорно добија још више на значењу. Као да је антиципирана и општа пометња која је захватила читав свет узрокујући поремећај досадашње нормалности у свим областима живота. Пред нама је откривено основно стање ствари, онакво какво јесте и својеврсно, до сада непознато, укидање слободе. У том смислу, морамо бити још више упорно-отпорни како бисмо апсорбовали дуготрајне импликације нове светске кризе, која ће донети промене и у целокупној области грађења и планирања, као и у архитектонској култури и теорији архитектуре. Сведоци смо да се већ отварају многа питања на пољу архитектуре јер архитектура никада не настаје у стерилним условима неке лабораторије. Напротив, она увек настаје у ширем и сложеном контексту многих параметара и покушава да пројектује одговаре на низ постојец́их услова - контекст, друштвене и климатске промене, науку, културу, пејзаж, место. Посебно ако архитектуру тумачимо као уметност и делатност постављања темеља који могу бити једна од „одскочних дасака“ за следец́и нови скок у развоју цивилизације XXI века.

 

На овогодишњи конкурс Салона архитектуре, селекциони жири је уврстио око триста аутора, у око сто тимова, и приказаће 139 радова   из различитих области архитектуре - јавне објекте, стамбене и индустријске зграде, ентеријере, експерименталне и истраживачке пројекте и писања о архитектури.

 

После 3. октобра, по завршетку Салона, изложба ће бити пренета у виртуелну сферу као њеб изложба на сајту www.salonarhitekture.rs и на сајту Музеја.

 

Кустос Салона и уредник каталога је Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и директор Музеју примењене уметности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 09 септембар 2020 10:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија