Кућа Добрих Вести

Login

Тестивал – место где царује тесто

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dorcolplacccccccСрбија је међу земљама чији становници највише конзумирају хлеб и производе од теста. Ако сте и ви заљубљеник у хлеб, ТЕСТИВАЛ је право место за вас.

 

За ТЕСТИВАЛ #2 одабрана је тема: ХЛЕБ, па ће мирис свежег хлеба и пецива запљуснути све посетиоце Дорћол Плаца!

 

Тестивал ће се одржати 17. и 18. октобра.

 

Током историје дуге преко шест хиљада година, хлеб је увек одражавао специфичност културе у којој је припреман, и никада није био само пуки производ за преживљавање, већ је имао духовно и обредно значење. Начин на који је миленијумима припреман и конзумиран, чини га основним чиниоцем културе исхране и културног наслеђа једног народа.

 

Први дан Фестивала ТЕСТИВАЛ #2, 17. октобар, је Међународни дан нематеријалног културног наслеђа, па ће панел дискусија: „Хлеб наш насушни“, бити управо у част Хлебу и историјату Хлеба кроз векове.

 

Учесници панел дискусије биће: Биљана Ђорђевић, музејски саветник, Народни музеј Београд; Снежана Ђуричин, дипломирани историчар уметности и Chesse Artist; Милица Алексић, руководилац Метро HoReCa центра; Димитрије Вујадиновић, аутор књиге "Циповка - хлеб који се смеје на Месец". Модератор ће бити Миодраг Илић, председник Удружења Тестивал и аутор књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

 

Организатор Фестивала, Удружење ТЕСТИВАЛ, и овај пут припрема сјајан програм радионица и предавања, па ће сви посетиоци имати прилику да науче многе вештине припреме хлеба и теста, уз практичне савете и бесплатну дегустацију након тога.

 

Наша дива, српска позоришна, филмска и телевизијска глумица, Горица Поповић ће другог дана ТЕСТИВАЛА #2, у недељу 18. октобра одржати радионицу, која ће нам открити све њене кулинарске тајне прављења ситних колача! Горица је велики заљубљеник у кулинарство а припрему ситних колача сматра једном врстом уметности.

 

Да све буде на високо професионалном нивоу, побринуће се тим МЕТРО HoReCa центра, заједно са Junior Chefs Club, чији чланови су вишеструки носиоци медаља за Србију на кулинарским олимпијадама, а који ће оба дана ТЕСТИВАЛА #2 практично показати како се месе посебне врсте хлеба од тамног или безглутенског брашна.

 

Асоцијација аутентичних Хедониста ће другог дана ТЕСТИВАЛА #2 припремати здрав хлеб без квасца и адитива, на савремен начин у кућним условима и од целог зрна.

                                                  kuliranjeeeeee

 

Посебна атракција другог дана биће радионица коју ће водити мајстор пекар Милош Дамјановић, првак Србије у прављену бурека са сиром! Милош је своју ласкаву титулу зарадио на Пекаријади 2018. године.

 

ТЕСТИВАЛ #2 није место где се јури за производима лепим за око. Традиционалне, здраве намирнице из органског окружења, биће у фокусу свих излагача. Више од 30 излагача из целе Србије представиће производе од теста, а биће ту и разних домаћих сокова, џемова, меда...

 

Стручни жири Савета Фестивала ТЕСТИВАЛ ће од излагача изабрати оне који су се посебно исказали, а који ће понети ласкаве титуле: Најбољи ТЕСТИВАЛ БРЕНД и Најбољи ТЕСТИВАЛ ПРОИЗВОД, а свечана додела награда ће бити на крају другог дана.

 

2. Фестивал теста, тестенине и хлеба ТЕСТИВАЛ, биће одржан у Дорћол Платз-у у суботу и недељу, 17.10. и 18.10.2020., од 11 до 18х. Цена једнодневне улазнице је 100 динара. Улазнице ће бити доступне на улазу у Дорћол Плац.

 

Напомена: за све излагаче, демонстраторе и посетиоце, важиће све прописане мере заштите од КОВИД-19.

 

Програм:

 

Тема Фестивала ТЕСТИВАЛ 2020 #2, ОКТОБАР: ХЛЕБ

Комплетан програм радионица и предавања

 

Субота, 17.10.2020.

 

11.30 – 11.40 - Свечано отварање

 

12.00 – 12.45 - Инклузивна радионица прављења хлеба са Савезом удружења за ментално недовољно развијене особе (МНРО)

 

13.00 – 13.45 - Метро HoReCa + JCC – како се месе специјалне врсте хлеба - мастер шеф радионица коју води Милица Алексић, менаџер HoReCa центра. Модератор је Дејан Илић

 

14.00 – 14.45 - Панел дискусија „Хлеб наш насушни“ - Учесници панел дискусије: Биљана Ђорђевић, музејски саветник, Народни музеј Београд; Снежана Ђуричин, дипломирани историчар уметности и Цхеесе Артист; Милица Алексић, руководилац Метро HoReCa центра; Димитрије Вујадиновић аутор књиге "Циповка - хлеб који се смеје на Месец". Модератор ће бити Миодраг Илић, председник Удружења Тестивал и аутор књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

 

15.00 – 15.45 - Како се прави пита савијача? – професионални кувар и карвинг мајстор Дејан Илић

 

16.00 – 16.30 - Како се оцењује квалитет сира? – радионицу води Снежана Ђуричин Куштримовић, дипломирани историчар уметности, школовани прерађивач млека (сирар - Цхеесе Артист) и школовани кулинарски техничар.

 

Недеља, 18.10.2020

 

12.00 – 12.25 - Како направити високохидрирани хлеб без много мешења? – Миодраг Илић, председник Удружења Тестивал

 

13.00 – 13.45 - Метро HoReCa + JCC– како се месе специјалне врсте хлеба - мастер шеф радионица коју води Милица Алексић, менаџер HoReCa центра. Модератор је Дејан Илић

 

14.00 – 14.30 - Ситни колачи – радионицу води српска позоришна, филмска и телевизијска глумица, Горица Поповић

 

15.00 - 15.30 - Како се прави најбољи бурек од сира? – радионицу води мајстор пекар Милош Дамјановић, првак Србије у прављену бурека са сиром, Пекаријада 2018.

 

15.45 – 16.15 – Асоцијација аутентичних Хедониста – радионица и кулинарски перформанс Како се припрема здрав хлеб без квасца и адитива, на савремен начин у кућним условима и од целог зрна?, који воде Драган Ђорђевић, ЦХО ААХ! и Драгослав Јовановић

 

16.15 - 16.45 - Како се прави црни хлеб? – радионицу води Марина Оцокољић, Умами тестенине

17.00 - 17.30 - Царски турски хлебови - радионицу води Снежана Ђуричин Куштримовић, дипломирани историчар уметности, школовани прерађивач млека (сирар - Cheese Artist) и школовани кулинарски техничар.

 

Свечана додела награда за излагаче биће одржана у недељу, 18. октобра од 17.40 часова.

 

 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 септембар 2020 15:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија