Кућа Добрих Вести

Login

Пети Фестивал културе - ФесК

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fesk2020fgfgfgfgЈубиларни Пети фестивал ФесК  "Пази шта читаш" који окупља више од педесет издавача хуманистике, културе и уметности одржаће се од 1 до 4. октобра на Отвореном платоу на Теразијама 34 у Београду, у организацији издавачке куће HERAedu из Београда.

 

У јавности препознатљив као ФесК, овог пута и у духу светских тенденција и интерактивног изложбеног простора, Феск ће имати посебне програме који ће обрађивати теме које спајају културу и животну средину, социјалне промене али и теме из области музике и филма кроз тематске дане: "У синергији зелених вредности" и "Звучање и значење у додиру са музиком и филмом". Посебан део ФесК-а ће обрађивати теме традиције и будућности кроз програм "Традиција про футуро".

 

Током манифестације ће бити представљено 30 програма, преко 1000 наслова, 2 изложбе, 3 филма, а учестоваће преко 50 институција међу којима су издавачке куће, музеји, библиотеке и факултети у равноправној конкуренцији за награде (Књига која има трајну вредност, Доприноси иновативно-образовном процесу и Вредно репринт издање).

 

Концепт Феск-а је увек исти, да се истакне значај издаваштва у националној култури Србије и да се укаже на глобалне трендове мултидисциплинарног приступа овим областима.

 

Као посебан део програма издваја се фотодокументарна изложба о Луки Ћеловићу "Остварење српског сна", Херцеговцу који је почетком 20. века сав свој капитал уложио у изградњу и развој привредног живота и поставио темеље урбаног Београда, а која се реализује у сарадњи са Универзитетском библиотеком.

 

Део стручне академске публике привући ће Округли сто "Интегрисани концепт сарадње библиотека, музеја и архива" као и ФесК форум "Уметност у динамици интерактивног приступа у учењу" која се реализује са Универзитетом из Приштине.

 

Фестивал почиње свечаном доделом награда и музичким програмом "Бетовен на обради сремског звука" – Квартета Маестре, у славу 250 годишњице рођења Бетовена. Одмах следи занимљив дискурс о утицају медија, културе и уметности у доба популизма (Милена Драгићевић Шешић, Мирјана Николић уз перформанс Бранка Милисковића).

 

"Велики је изазов, у време пошасти која нам се дешава, да реализујемо јубиларни Пети ФесК “Пази шта читаш” и да домаћој јавности представимо најбоља издања српске издавачке продукције у области хуманистике, културе и уметности. У ово време економске, моралне и креативне кризе желимо да се дистанцирамо од феномена лаке, забавне литературе која већ увелико доминира нашом медијском сценом и нехотично креира нови укус наше читалачке публике. А толико сериозних и занимљивих наслова око нас. Мислим да је почетак октобра прави тренутак за представљање важне издавачке продукције због социјалне адаптације на неку нову реалност око нас која нам се дешава, у којој не смемо да заобилазимо књигу. Наша је дужност да мотивишемо Београђане да дођу на ФесК јер су квалитетни наслови и теме из области културе увек доступни под веома повољним условима. Фестивал ће бити организован према свим препорученим мерама Владе Републике Србије, па бих овим путем апеловала на посетиоце да носе маске и да држе препоручену дистанцу" - изјавила је Зорица Стабловић Булајић, оснивач и директор Фестивала.

 

Радно време ФесК-а од 1 до 3. октобра ће бити од 10-21 х, а 4. октобра од 10-15 часова.

 

Улаз за посетиоце је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 30 септембар 2020 20:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија