Кућа Добрих Вести

Login

Глава детета у ружичастом мермеру Томе Росандића

Оцените овај чланак
(1 Глас)

karajdojrjdetГлава детета у ружичастом мермеру, ремек дело славног српског уметника Томе Росандића, поклоњено је Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

 

Дародавци су књижевница Тања Крагујевић и професор Земунске гимназије Василије Винце Вујић чији је деда, велики земљопоседник, један од најзначајнијих српских колекционара и добротвора, Јоца Вујић, купио ово дело на Изложби југословенских уметника 1912. године. Настало је свега годину дана раније, 1911. годинe. Дарови Јоце Вујића чине окосницу збирки Галерије Матице српске, Народног музеја у Београду и Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић.

 

„Када је мој деда угледао ово ремек дело, иако није било на продаји, он није желео да напусти изложбу док се са организаторима не договори да га откупи за свој, први приватни музеј у Срба, који је стварао у Сенти. После много деценија, ово детенце доживљавали смо као члана породице, а сада га поклањамо музеју у који имамо највише поверења“, каже Василије Винце Вујић. У оквиру Удружења Адлигат отворени су Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности.

 

„Велика је одговорност, част и задовољство старати се о културној баштини свог, али и других народа“, каже Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

 

„Тома Росандић је почео као следбеник и ученик Ивана Мештровића а онда постао учитељ српским вајарима. Као педагог је чуда направио, штета је што га је болест спречила да доврши свој педагошки рад“, изјавио је саветник Адлигата, историчар уметности Никола Кусовац.

 

Тома Росандић (Тамазо Винчецно 1978-1958) био је српски вајар и академик, професор Уметничке школе у Београду, а касније један од оснивача и први ректор Академије ликовних уметности у Београду. Његов опус обухвата портрете, бисте, монументалне скулптуре, јавне и надгробне споменике а једно од његових дела је скулптура „Играли се коњи врани“ која је израђена од бронзе и 1939. године постављена испред Народне скупштине у Београду.

                                              glavadeteta

 

Поред овог значајног дела Удружењу Адлигат је поклоњена и документација која доказује позицију родне куће Јоце Вујића, што је раније било непознато, а што је откриће књижевнице Тање Крагујевић.

 

У Удружењу Адлигат је легат Тање Крагујевић и Василија Винце Вујића. Важан део легата чини и старо оружје, укључујући примерке који су били коришћени у време Првог српског устанка, вредан прстен из 14. века искован у Новом Брду, један од најбоље очуваних примерака српског средњовековног накита, као и сребрни филигрански појас из 19. века, принцезе Ксеније Петровић Његош, ћерке краља Николе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија