Кућа Добрих Вести

Login

Казне клубовима због превисоких чланарина

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

atanasovipozderacБЕОГРАД -  Помоћник минстра за спорт Драган Атанасов, на Скупштини Спортског савеза Србије у одговору не неке дискусије делегата, рекао је да су усвајањем правилника који прате Закон о спорту, стекли услови да, између осталог, почну да се кажњавају клубови који не поштују законске одредбе о максималним износима чланарине!


- Тачно је да клубови често узимају много више него што закон прописује и сада ћемо почети да исптујемо и да санкционишемо – нагласио је Атанасов.- Од 32 правилника, до краја године усвојићемо још девет и тиме заокружити регулативу која свима омогућава да се жале на неправилности.  Пререгистрација је већ увела ред у спорт, јер је од ранијих  30.000 организација  који су на било који начин биле везане за спорт, сада остало око 15.000.

Делегати су истакли и да се за два или три обавезна лекарска прегледа годишње често издваја и трећина буџета спортске организације или клуба и да цена иде и до 1.000 динара. Указали су и на посебан проблем прегледа деце у школском спорту који је у локалној самоуправи потпуно маргинализован и без финансијске помоћи.

- Тачно је да су у питању значајна средства и већ смо покренули инцијативу да се ђаци у систему школског спорта ослободе плаћања прегледа.  О издацима за прегледе спортиста разговараћемо на саветовању са  представницима градова о улози локалне самоуправе у финансирању спорта 6. децембра. Локална самоуправа је дужна да у року од шест месецци после усвајања Националне стратегије развоја спорта усагласи своје прописе са њом и тако ћемо добити, „по вертикали“ исте критеријуме за све  - од републике до града и општине. Не сме да се дешава да вољом градоначелника сав новац оде у један клуб, а да школски спорт не добије ништа. Имамо јако лошу ситуацију са школским спортом у Београду. Он има систем такмичење СПОРТИШ, а већ дуго није одржано ни једно школско републичко такмичења у Београду. Такође, градске општине Београда често различито финансирају спорт. Зато позивам све које у Београду у општинама муче муку, да дођу на трибину о стратегији развоја спорта коју планирамо ускоро углавном граду. Раније су такве трибине управо у Београду биле најслабије посећене, а одлична су прилика да се о неким проблемима чује више и да покушамо да их решимо. Припремамо и одређене критеријуме за финасирање клубова, где ће се резултати бодовати а сваки бод ће доносити ордеђена средства на нивоу локалне самуоправе.

Јасминко Поздерац директор Републичког завода за спорт позвао је све заинтересоване на саветовање у четвртак 22. новембра у 11 часова у клубу на базенима Завода на коме ће бити речи и о неким проблемима које су изнели делегати на Скупштини спортског савеза Србије:

- Од 60 лекара спортске медицине у Србији, 18  ради у Заводу. Као државна институција наплаћујемо прегледе 590 динара са крвном сликом и имамо мобилне екипе које су спремне, кад им се било ко обрати да дођу и да тестирају спортисте. Тиме ћемо извршити и притисак на оне који зарађују на прегледима. Републички завод за спорт је лидер у региону, можемо да одговоримо најстрожијим захтевима и да бринемо о здрављу свих спортиста – од школараца до олимпијских асова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 новембар 2012 00:31
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија