Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал Уметност и људска права

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ljudskapravaaaaaaОд 23 - 28.октобра, у сарадњи са партнерским организацијма, ДАХ Театар ће реализовати први Фестивал Уметност и људска права код нас.

 

У Србији не постоји дубоко укорењено разумевање шта су тачно људска права, као и то да нико не сме да крши нечије право. Непостојање јавног дијалога, сузбијање медијских слобода, критичког размишљања и урушавање вец́ остварених права и слобода су наша реалност.Кључни проблем поштовања људских права у Србији данас није једноставно кршење индивидуалних права, вец́ недостатак културе људских права. Циљ фестивала је да се инспиришу и оснаже грађани да преузму активну улогу у променама у својим заједницама и да се људска права више не буду схватала као нешто што је наметнуо неко споља, већ да је одговорност на сваком појединцу да се ангажује.

 

Тема фестивала је још значајнија у новим околностима узрокованих пандемијом, где је осећај изолације и немоћи често водио до пасивности и блокираности наших суграђана. Управо је зато важно да се омогуће конструктивни и креативни сусрети, где се чује живи глас и уживо могу да се поделе различита гледишта на теме које ће понудити фестивал.

 

Фестивал ће представити низ догађаја који су бесплатни и отворени за све. Донације ће бити добродошле, а сав прикупљени новац ће се донирати у Фонд солидарности за најугроженије независне уметнике.

 

Активности ће се одржавати на отвореним просторима, као што су паркови, улице, тргови, као и затвореним просторима театара, музеја, културних центара, уз придржавање свих здравствених мера и дозвољеног броја окупљања као и у специфичним просторима, изабраним посебно за реализацију радова.

 

Фестивал ће представити рад истакнутих уметника, активиста и организација који раде на међународној сцени и у нашој земљи - понекад под великим ризиком, документоваће праксе и развијање теорија.

 

Програм чине перформанси, представе, филмови, инсталације , радионице, дебате и сусрети уметника, активиста и публике.Посебан део Фестивала чиниће Конференција «Уметност у изазовним контекстима из угла родне равноправности» где ће позване уметнице,теоретичарке и експерткиње кроз презентације, радионице и разговоре, представити своју праксу као и теоретске приступе везане за овај посебно осетљив угао женских људских права. Имајући у виду недовољно познавање, поштовање и примену женских права код нас, конференција ће послужити као платформа за размену пракси и искустава.

 

Перформанс “ Земља” редитељке Јадранке Анђелић спаја поступке баштованства, бриге о биљкама и земљи са причама о емигрантима и промишља о напору, болу и прилагођавању „пресађивања“ које се дешава у процесу миграције а реализоваће се у музејско-галеријском простору. Инсталација “Јукебоџ” уметнице Зое Гудовић се одиграва у простору јавног тоалета културне институције. Разлог за избор овог неочекиваног простора јесте то што према речима уметнице, она потиче из велике породице, где је њих шесторо живело у малом стану, тако да је она своје уточиште, свој простор слободе , тј. свој дневни боравак налазила у тоалету. У свом раду она преиспитује питања блискости,интиме, комуникације, личне и друштвене слободе. “Ја креирам свој сигуран простор у тоалету, месту тако приватном, тако јавном, тако интимном и огољеном, а опет топлином обојеном”, каже уметница.

 

Млади кореограф и плесач Лука Стојков, на завршној години студија Института за Уметничку игру у Београду, свој рад “Комби Арт” реализоваће у комбију који се креће кроз град , а испитиваће питања изолације и могућности комуникације без додира, између осталих тема. Своје видео радове на тему “Изолација/Трансформација” , који су настали током периода карантина ове године, представиће такође студенти Института за уметничку игру.

 

У позоришном делу Фестивала ДАХ Театар ће премијерно извести представу “За твоје добро” базирану на дечијим правима и правима младих, а АпсАрт који ради са затвореницима и Пер Арт који раде на инклузији особа са инвалидитетом у уметности ће приказати своје представе.

 

Један од занимљивих пројеката који ће бити приказан на фестивал је “Трафиковање жена-свет Невене Митић”, перформанс и пројекција документарног филма редитељке из Бразила Евелини Коста и Невене Митић из Србије, која је сама прошла стравично искуство трафиковања . Пројекат се бави односом капитализма и женског тела.

 

Ово је само део програма Фестивала током кога ћесадржати још низ догађаја, разговора и сусрета.

 

Фестивал су подржали амбасада Краљевине Холандије у Београду, Фонд за отворено друштво, као и Министарство културе Републике Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 12 октобар 2020 10:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија