Кућа Добрих Вести

Login

Две златне медаље за хор Ars vocalis на међународном хорском фестивалу у Бијељини

Оцените овај чланак
(2 гласова)

horvokalisНа хорском фестивалу Мајске музичке свечаности који је протеклог викенда (17.-18.октобра), због пандемије, одложено одржан у онлине издању у Бијељини, београдски хор "Ars vocalis“, под управом диригента Мирослава Арбановског, освојио је две златне медаље.

 

Апсолутна победа и златна медаља освојена је у категорији Православна духовна музика, док је у категорији Мешовити хорови, "Ars vocalis" поделио прво место и златну медаљу са Хором Културног центра Кикинда, којим диригује др Биљана Јеремић.

 

Хор "Ars vocalis“ постоји шест година и у том периоду одржао је низ целовечерњих концерата у реномираним концертним дворанама у Београду, између осталих, Галерији САНУ, Атријуму Народног музеја, Саборној цркви, Цркви Криста краља... Хор негује различите музичке жанрове и на свом репертоару има широку лепезу музичких нумера, од духовне и црквене музике, преко дела познатих српских композитора, до савремених популарних песама. Чланови хора су певачи различитих занимања, година и интересовања, заједничка им је љубав према хорском певању и према музици уопште, као и жеља да хорско певање што више приближе најширокој слушалачкој публици.

 

Поред две златне медаље у Бијељини, хор је освојио и Награду за извођење дела Милоја Милојевића на 25. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу, јула 2014. Поред самосталних наступа, "Ars vocalis“ организује и реализује тематске концерте солиста и пријатеља Хора, учествује у пратњи фолклорних ансамбала и сарађује са КУД “Димитрије Котуровић” и АКУД “Жикица Јовановић Шпанац”.

 

Диригент хора, Мирослав Арбановски, радио је као асистент Даринке Матић Маровић у АКУД “Бранко Крсмановић”. Такође, био је асистент Владимиру Милићу и Александру Спасићу у хору "Београдски мадригалисти", а са др Катарином Станковић основао је хор "Ars vocalis" Мирослав Арбановски диригује и хором АКУД "Шпанац".

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено петак, 23 октобар 2020 12:18
Зорица Д. Марковић

Новинар ТАНЈУГ-а, у време када је државна новинска агенција била у светском врху по поузданости, брзини и професионалним стандардима. У сјајном окружењу великих ауторитета, имена која су ушла у историју српског новинарства, правом попришту духа, годинама ,,пекла", занат и научила најважније – нема краја, на себи се ради до краја живота, учиш док си жив. У таквом Танјуг-у прошла сам готово све редакције, последњих десетак година пратила сам здравство и екологију.
У време распада бивше Југославије, када је Танјуг постао партијско оруђе, напустила сам ту кућу, желећи да памтим само оно што је било добро у њој. Готово деценију потом провела сам у, тада тек рођеној новини, БЛИЦ-у. Млада новина, тим пун заноса и ентузијазма правио је нешто чега до тада није било на домаћем тржишту информисања. Радозналост ме је одвела из Блица, а као коаутор сценарија у сарадњи са редакцијом Научно-образовном програма РТС-а пуне две године радила сам на реализацији серије ,,Здравствени водич" од 22 епизоде, свака у трајању од по 30 минута, без реклама и тзв ,,сече". Ова серија доживела је више реприза и приказивања и на другим тв кућама широм бивше Југославије.
Добар део времена провела сам у невладином сектору, водећи удружење Клуб Здравље које се залагало за доношење Закона о заштити права пацијената и у томе и успело. Закон је усвојен у априлу 2013. године. Ратификацију Декларације из Овиједа, која регулише клиничка истраживања лекова и учешће пацијената у тим истраживањима, на иницијативу Клуба Здравље, Скупштина Србије спровела је 2011.године. Годину дана провела сам на месту директора Медија центра Клиничког центра Србије.
Сарађивала сам са великм бројем новина, часописа, недељника, магазина: Политика, Дневник, Вијести, НИН, Глас осигураника, амерички лист Србобран, јапански DIAMOND, црногорски ДАН, DINERS магазин, NEWS магазин, Геополитика, ревија ТРАГ, ревија 92, сајтове NSPM....
Рођена у Београду (08.06.1948), где сам похађала и завршила све школе, од основне ,,Браћа Рибар" ( данас ,,Краља Петра I") , преко чувене Прве београдске гимназије до Медицинског факултета. У новинарству сам се обрела стицајем неких животних околности, заволела тај посао и остала заувек. Поносна сам мама једног сина и своје ћерке, бака две дивне унуке. Музика и природа су моја велика љубав. Никада нисам престала да се дружим са планинарима, дугогодишњи сам члан ПД Победа, пасионирани трагач за неосвојеним даљинама, планинама, рекама, сваке године обавезно се дружим са пријатељима на неком рафтингу. Певање и музика ме испуњавају од ране младости, певала сам у КУД ЛОЛА, а након вишегодишње паузе обновила певање у КУД Ђока Павловић, потом у хору Браћа Барух. Сада певам у дивној земунској дружини, хору ОДЈЕК.
Мој сан да пишем само о добрим и племенитим стварима, надам се, моћиће да се реализује у сарадњи са кућом ДОБРИХ ВЕСТИ, где сам се поново срела са мојим драгим колегама из оног негдашњег Танјуга, из времена када је то била кућа за поштовање.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија