Кућа Добрих Вести

Login

Промоција књиге „Естетика авангардног и експерименталног филма: Тело, род и идентитет“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

estetikaavangardaУ Дворани Културног центра Београда, у среду, 4. новембра у 13 часова, биће одржана промоција монографске студије проф. др Иване Кроње „Естетика авангардног и експерименталног филма: Тело, род и идентитет. Европа – САД – Србија“, коју је објавио Филмски центар Србије.

 

На промоцији ће, уз ауторку, говорити и историчарка уметности Ирина Суботић, критичар и теоретичар медија и филма Томислав Гаврић, мултимедијални уметник Миодраг Кркобабић, као и уредник издавачке делатности Филмског центра Србије, Мирољуб Стојановић. Улаз на промоцију је слободан.

 

Ова студија, објављена у издању Филмског центра Србије, резултат је мултидисциплинарног теоријског истраживања светског и српског експерименталног филма. Студија на готово 600 страница доноси детаљан академски преглед недовољно познате историје авангардног и експерименталног филма у свету и код нас, као и културолошко и родно читање филмске уметности примењено на филмски експеримент. Књига се дотиче и веома актуелних тема видео-уметности, приказивања тела у савременој уметности, естетике квир филма и критике окултизма на филму.

 

Ауторка Ивана Кроња је о раду на својој студији рекла: „Читав процес био је праћен и дубоким фазама самопреиспитивања, моралних дилема, политичке и духовне упитаности. У једном делу књиге ради се, наиме о веома изазовним, често субверзивним, тешким па и негативним темама. С друге стране, тематика женског и LGBTIQ идентитета праћена је неретко дискриминацијом и несхватањем, стереотипима са којима се мора храбро суочити. Сви ставови у мојој књизи потичу од мог хуманистичког образовања и политичке културе толеранције, док су, с друге стране, појмови обрађени научно и доста неутрално, тако да се књигом може користити и читалац који се не слаже са ставовима ауторке. Поштење и научна објективност били су један од циљева у завршном раду на књизи, будући да је замишљена и као уџбеник за последипломске студије у области филмске и мултимедијалне уметности”.

 

Ивана Кроња је филмолошкиња и филмска критичарка, ауторка бројних теоријских радова о култури, медијима и филму објављених у земљи и иностранству, као и медијске студије „Смртоносни сјај“ (2001). Професорка је на Високој школи ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија