Кућа Добрих Вести

Login

Српски винари засијали са 30 одличја

Оцените овај чланак
(1 Глас)

despotikakakakakaКрајем септембра ове 2020. године, у Словачкој у Прешову у Музеју вина, одржано је јубиларно 25. по редугодина, Међунароно оцењивање вина под називом МУВИНА.

 

Винари Србије на овом међународном винском догађају постигли су запажен успех, (српски винари шаљу своја вина на бројна међународна оцењивања вина) и тиме охрабрили произвођаче вина у Србији као и оне који су на путу да то постану, да Србија заиста има шта да покаже на светској винској сцени.

 

Србија је на овогодишњем такмичењу МУВИНА 2020. засијала са 30 одличја и то: девет златних медаља, 15 сребрних и шест бронзаних, у конкуренцији од 300 узорака из 8 земаља. Винске судије, њих 24, из 5 земаља имали су пуне руке посла. Од наших вина оо две златне медаље освојили су: Доја и Деспотика, а по једну: Матаљ, Валчић, Магаза, Тодоровић и Никад Није Касно. Док су четири сребрне медаље отишле винарији Драгић; по две винаријама Тонковић, Деспотика, Доја, Тодоровић и Матаљ, а једна винарији Ђурђић. Када је реч о бронзаним медаљама њих две додељене су винарији Драгић, а по једна винаријама: Ђурђић, Магаза, Живковића и Никад Није Касно.

                                                vinskesudijeuzamkumuline

 

Србија се ове године по први пут појавила као учесник МУВИНА на који долазе вина из целог света, док се оцењивачи позивају из разних земаља како би приступили овом важном и врло захтевном задатку. На жалост, ове, 2020. године уз сву жељу организатора овог међународног винског конкурса и добру вољу из Србије, наши оцењивачи Весне Милићевић, односно и Мирко Рњак нису били у могућности, из познатих разлога, да се одазову учешћу на овој манифестацији, позив организатора да учествују наредне године, остаје.

 

На овом Међународном конкурсу, вина се оцењују по правилима ОИВ-а и то у пет категорија: бела, росе, црвена, пенушава, природна слатка и ликерска вина. У улози организатора овог престижног међународног винског догађаја, Музеј вина у Прешову.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 07 новембар 2020 18:40
Зорица Д. Марковић

Новинар ТАНЈУГ-а, у време када је државна новинска агенција била у светском врху по поузданости, брзини и професионалним стандардима. У сјајном окружењу великих ауторитета, имена која су ушла у историју српског новинарства, правом попришту духа, годинама ,,пекла", занат и научила најважније – нема краја, на себи се ради до краја живота, учиш док си жив. У таквом Танјуг-у прошла сам готово све редакције, последњих десетак година пратила сам здравство и екологију.
У време распада бивше Југославије, када је Танјуг постао партијско оруђе, напустила сам ту кућу, желећи да памтим само оно што је било добро у њој. Готово деценију потом провела сам у, тада тек рођеној новини, БЛИЦ-у. Млада новина, тим пун заноса и ентузијазма правио је нешто чега до тада није било на домаћем тржишту информисања. Радозналост ме је одвела из Блица, а као коаутор сценарија у сарадњи са редакцијом Научно-образовном програма РТС-а пуне две године радила сам на реализацији серије ,,Здравствени водич" од 22 епизоде, свака у трајању од по 30 минута, без реклама и тзв ,,сече". Ова серија доживела је више реприза и приказивања и на другим тв кућама широм бивше Југославије.
Добар део времена провела сам у невладином сектору, водећи удружење Клуб Здравље које се залагало за доношење Закона о заштити права пацијената и у томе и успело. Закон је усвојен у априлу 2013. године. Ратификацију Декларације из Овиједа, која регулише клиничка истраживања лекова и учешће пацијената у тим истраживањима, на иницијативу Клуба Здравље, Скупштина Србије спровела је 2011.године. Годину дана провела сам на месту директора Медија центра Клиничког центра Србије.
Сарађивала сам са великм бројем новина, часописа, недељника, магазина: Политика, Дневник, Вијести, НИН, Глас осигураника, амерички лист Србобран, јапански DIAMOND, црногорски ДАН, DINERS магазин, NEWS магазин, Геополитика, ревија ТРАГ, ревија 92, сајтове NSPM....
Рођена у Београду (08.06.1948), где сам похађала и завршила све школе, од основне ,,Браћа Рибар" ( данас ,,Краља Петра I") , преко чувене Прве београдске гимназије до Медицинског факултета. У новинарству сам се обрела стицајем неких животних околности, заволела тај посао и остала заувек. Поносна сам мама једног сина и своје ћерке, бака две дивне унуке. Музика и природа су моја велика љубав. Никада нисам престала да се дружим са планинарима, дугогодишњи сам члан ПД Победа, пасионирани трагач за неосвојеним даљинама, планинама, рекама, сваке године обавезно се дружим са пријатељима на неком рафтингу. Певање и музика ме испуњавају од ране младости, певала сам у КУД ЛОЛА, а након вишегодишње паузе обновила певање у КУД Ђока Павловић, потом у хору Браћа Барух. Сада певам у дивној земунској дружини, хору ОДЈЕК.
Мој сан да пишем само о добрим и племенитим стварима, надам се, моћиће да се реализује у сарадњи са кућом ДОБРИХ ВЕСТИ, где сам се поново срела са мојим драгим колегама из оног негдашњег Танјуга, из времена када је то била кућа за поштовање.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија