Кућа Добрих Вести

Login

Савремено лице Мексика у Институту Сервантес

Оцените овај чланак
(1 Глас)

servantesinsitututuzuzuzuИзложба савремених мексичких уметника „Графичке визије 6“ биће отворена од 10. новембра до 7. децембра у галерији Института Сервантес у Београду.

 

Поменута изложба представља нови сегмент Пројекта континуиране међународне сарадње мр Лепосаве Милошевић Сибиновић, који је у претходним истоименим изложбама 1, 2, 3, 4, и 5 имао знатног ођека у стручној и широј културној јавности.

 

Радови су настали у Мексику, земљи богате ликовне традиције и реализовани у различитим техникама у Атељеу за истраживања и продукцију графике Карлос Олачеа. Овај атеље, основан 1984. године, данас ради у оквиру Факултета за ликовну уметност и дизајн Националног универзитета и двовековне Националне академије Сан Карлос.

 

Пет уметника чији су радови обухваћени изложбом имају солидно уметничко образовање, успешну каријеру, живе у Мексику и учесници су бројних уметничких догађања. Хосе Адаир Гарсија Санчес, Адријан Аха Мендес, Дорота Зиолковска, Енрике Гвадарама Солис и Мануел Алберто Солис Мендоса имају препознатљив уметнички рукопис и изузетно владају разним графичким техникама.

 

Хосе Адаир Гарсија Санчес користи „освежавање“, фрагментацију, деформацију, наношење нових представа преко постојећих, репродукцију докумената, геометрију супротставља фигурацији, користи различити притисак плоча за постизање тонова акватинте.

 

Социјалне и политичке теме Адријана Ахе Мендеса одражавају људску природу да се моћ наметне другима, а као стилску референцу користи форму представљања пакла у средњевековној уметности.

 

Приврженост графичком медију Дороте Зиолковске везана је за могућност репродукције и то не у смислу тиража него феномена графичке плоче - матрице која током рада омогућава представљање истог мотива у различитим конфигурацијама.

 

Енрике Гвадарама Солис преузима техничке процесе графике у металу да би искористио и могућности савременог представљања кроз дигитални поступак.

 

Мануел Алфредо Солис Мендоса покушава да кроз медије сликарства и графике, приказујући реалност, критикује коришћење агресивних представа, покаже крхку емпатију човека у односу на живот и висок степен дехуманизације.

 

У складу са тренутним стањем, званичног отварања изложбе неће бити. Поставку, која обухвата укупно двадесет пет радова поменутих мексичких уметника, могуће је погледати до 7. децембра. Посетиоци галерије моле се за поштовање актуелних мера које су на снази, како би уживање у изложби било безбедно за све љубитеље уметности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија