Кућа Добрих Вести

Login

Здравље спортиста нема цену

Оцените овај чланак
(0 гласова)


rzssavetovanjezdravljeБЕОГРАД - Предраг Перуничић државни секретар за спорт присуствовао је састанку са представницима савеза на тему „Тумачење и имплементација Правилника о утврђивању здравствене способности спортиста за обављање спортске активности и учествовање на спортским такмичењима“, у Заводу за спорт и медицину спорта Србије.


Угледне званице поздравио је директор Завода за спорт и медицину спорта Јасминко Поздерац, који се захвалио Министарству омладине и спорта на подршци. Правилник је донет у марту 2012. заједничком иницијативом Министарства здравља и Министарства омладине и спорта, ради очувања здравља и радне способности спортиста.
Поздерац је истакао да је доношењем овог Правилника први пут регулисано за кога су прегледи обавезни, као и у којим временским условима треба да се обаве и додао да су новина и формулари које спортисти попуњавају приликом прегледа.
Државни секретар Предраг Перуничић поздравио је присутне у име Министарства омладине и спорта, истакавши да су Завод за спорт и медицину спорта и Анти-допинг агенција два стуба министарства у борби да се очува здраве врхунских спортиста које нема цену.
Правилником о утврђивању здравствене способности спортиста за обављање спортске активности и учествовање на спортским такмичењима, између осталог, предвиђено је да у спортском такмичењу може само учествовати спортиста коме је у периоду од шест месеци пре одржавања спортског такмичења утврђена општа здравствена способност за обављање спортских активности.
Такође, овим Правилником утврђује се и посебна здравствена способност, у периоду од шест месеци пре одржавања спортског такмичења и то за спортске професионалце, репрезентативце у свим спортским гранама, категорисане на основу националне категоризације спортиста, спортисте такмичаре млађе од 16 година у свим спортским гранама, спортисте такмичаре млађих категорија који се такмиче у старијим категоријама, као и друге спортисте за које је та обавеза утврђена актима надлежних националних гранских спортских савеза. Састанку су присуствовали и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар, генерални секретар Спортског савеза Србије Дане Корица, генерални секретар Одбојкашког савеза Србије Слободан Милошевић, генерални секретар Бициклистичког савеза Србије Петар Роквић, генерални секретар Пливачког савеза Србије Владимир Анушић и већи број истакнутих спортских радника и стручњака.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 новембар 2012 15:17
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија