Кућа Добрих Вести

Login

Иновативни онлајн пројекат “Ритам тела - телесна музика у позоришту”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

maxresdefaultdfdfdfdfdМлади из Зрењанина су одлучили да поруче јавности да им је битно коју ће воду пити и какав ваздух дисати.

 

Једног дана биће касно, добићемо своју казну

Неће више бити шуме која нама даје ваздух!

 

 

Програм “Ритам тела - телесна музика у позоришту” је пројекат ЦЕКОМ-а из Зрењанина у сарадњи са УГ "Отворени круг Нови Сад", а у оквиру фестивала Асоцијације Независна културна сцена Србије "На сопствени погон". Реализован је од септембра до новембра 2020. године. Фестивал је подржало Министарство културе Републике Србије.

 

Шта то бруји усред шуме? Шта то зуји покрај реке?

Заглед'о се човек мали, велике машине неке!

Шта је шума без дрвећа, то река без бистре воде

А човек је мали, спутан, тужан, јадан без природе

 

 

                                             

 

У току пројекта “Ритам тела - телесна музика у позоришту” су створене три оригиналне композиције са еколошком тематиком. Текстове су писали и извели чланови ЦЕКОМ-а, уз помоћ Ане Врбашки и Марка Дињашког, чланова УГ “Отворени круг Нови Сад”, који су били задужени и за композицију и аранжман телесних перкусија. У композицијама је коришћена иновативна музичко – извођачка техника телесне музике и телесних перкусија. Кроз серију онлајн радионица извођачи су научили да певају, изводе кореографију и телесне перкусије за сваку од песама, а у току октобра и новембра су снимили песме и музичке спотове. Песме ће бити део нове продукције ЦЕКОМ-а, еколошке представе која ће имати премијеру 2021. године.

 

Ако мислиш "све је вечно" и "све своју цену има"

Колика је цена здравља кад су плућа пуна дима?

                                           

 

ЦЕКОМ - Центар за креативно одрастање и мултикултуралну сарадњу је почео са радом 2000. године са идејом алтернативног приступа васпитању и образовању деце и младих, постојећим институционализованим програмима. Основни циљ у раду је допринос формирању здраве, креативне и слободне личности деце и младих. Рад се одвија кроз бесплатне радионице, које се формирају у односу на узраст и интересовања (драмска, ликовна, музичка, фотографска, радионица анимираног филма, еколошка, дечија играоница, радионица за покрет и плес, културу говора, бољу комуникацију и толеранцију, за стрип, новинарска...). Модератори радионица су стручни људи различитих профила, образовања и старосне доби, са искуством у раду са децом и младима, едуковани за рад у стваралачким радионицама. Такође, ту је и велики број сарадника који се укључују по потреби. Најзначајније је да је у овакав рад укључен велики број деце и младих (од предшколског до студентског узраста, па и старији), као и особе са инавалидитетом. Приликом пријема на радионице не врши се никаква селекција учесника. ЦЕКОМ је од оснивања до данас, добио велики број признања и награда (покрајинских, републичких и међународних).

 

Удружење грађана “Отворени круг Нови Сад” ради на примени обједињених позоришних и музичких пракси. Чланови удружења се баве техником телесних перкусија (бодy перцуссион) и телесне музике (бодy мусиц), као извођачи (представа “Кис”, концерт “Рикатака, нови балкански ритам”) и као едукатори и педагози (радионице “Тело као инструмент”, ”Детлићи”).

 

Организација је основана у септембру 2015. године и од тада континуирано одржавају радионице технике телесних перкусија „Тело као инструмент“ у земљи и иностранству (Италија, Немачка, Турска, Мађарска, Црна Гора, Хрватска) са различитим циљним групама: деца, млади, деца и млади са сметњама у развоју, деца и млади из социјално угрожених група, одрасли. Као едукатори остварили су сарадњу са “Которским фестивалом позоришта за децу”, Културним центром “Никола Ђурковић” (Котор), Гете институтом (Истанбул, Турска), “ОПЕНС” Омладинска престоница културе (Нови Сад), фестивалима “Пиано сити Нови Сад”, “Фестивал еколошког позоришта за децу” (Бачка Паланка), “Маунтин мјузик фест” (Дивчибаре), “Арт трема фест Рума”, Фондацијом “Данило Киш” (Суботица) и многим другима.

 

 

Линкови на музичке спотове:


Последњи пут измењено среда, 02 децембар 2020 22:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија