Кућа Добрих Вести

Login

Награда "Доситеј Обрадовић" сценаристи Синиши Павићу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sinisapaviccccvvvvvЖири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на завршној седници одржаној 22. децембра 2020. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2020. годину, додели књижевнику и сценаристи Синиши Павићу.

 

Књижевник и сценариста Синиша Павић спада у ред најзначајнијих стваралачких личности у области књижевне делатности посвећене телевизијској и филмској сценаристици у Србији. Његове документарно-игране серије као и драмски циклуси, дали су на уметнички начин, не само слику времена окупације Србије, него разуђену фреску људских судбина, како жртава, тако и насилника, укључујући ту и слику поратних времена. У том делу сценаристичке делатности Синиша Павић написао је историографски прецизно засноване, а уметнички целовито обликоване драме Човек који је бомбардовао Београд (суђење генералу Леру), Метак у леђа, На путу издаје, Ловац против топа, и серије Шпанац, Бањица, Последњи чин, Одлазак ратника повратак маршала.

 

Други део сценаристичког стваралаштва Синише Павића састоји се од низа играних серија које на сатиричан начин сликају нашу стварност и критички говоре о заблудама, склоностима, митоманији и рђавим својствима нашег менталитета (Врућ ветар, Срећни људи, Породично благо, Стижу долари, Бела лађа). Отуда се може рећи да је Павић настављач доситејевске традиције просветитељског деловања, и да су његове сатиричне драмско-хумористичке серије одиграле значајну улогу у критици колико традиционалних, толико и нових негативних појава и обичаја у нас. Тако је он, определивши се да прихвати изазове телевизијског и филмског стваралаштва, у својим делима објединио образовну, просветитељску и уметничку мисију.

 

Уверени смо да је укупни допринос Синише Павића српској књижевности, филму и телевизији, узоран и јединствен, како по уметничким дометима, тако и по обиму и жанровској разноврсности и то га чини заслужним и достојним да прими награду с Доситејевим именом и знаком.

 

Жири је радио у саставу: Мирко Васиљевић, Славко Гордић, Војислав Јелић (председник), Марко Недић, Драган Симеуновић.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 децембар 2020 20:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија