Кућа Добрих Вести

Login

Не заборавите неког да загрлите, јер данас је Међународни дан загрљаја

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zagrljajfdfdfdfdfМеђународни дан загрљаја је годишњи празник 'озваничен' 1986. године у Мичигену, а обиљежава се 21. јануара. Колико пута дневно загрлите драгу вам особу? Почните то радити мало чешће. Данас заглите неког, загрљај отклања депресију, лоше расположење и чини вас срећнијим. Не штедите на загљајима, они су бесплатни...

 

Већини грађана ипак је више позната акција бесплатних загрљаја који се посљедњих година с времена на вријеме дијеле на трговима већих градова иако ова акција није повезана са овим међународним даном.

 

Психолози сматрају како нам је дан загрљаја итекако потребан. Стручњаци тврде како нам пет до шест загрљаја дневно може учинити живот дужим и љепшим. Осим стручњака, закључио је то и један амерички свештеник Кевин Заборнеy који је 1986. године данашњи дан прогласио Међународним даном загрљаја. Загрљај је често био и предметом научних истраживања, које је водио др.сц.Јаy Гордон. Истраживања су показала да о грљењу зависи и наша интелигенција, па се вјерује да ће она ђеца коју се више грли бити интелигентнија од оне коју су родитељи мање грлили.

 

Кажу:

 

4 загрљаја су потребна за преживљавање

8 за одржавање

12 за напредовање.

Врсте загрљаја

 

Медвеђи загрљај - Једна рука иде преко рамена, а друга преко струка грљене особе, која грли на исти начин. Притом се особе гледају у очи. Загрљај је врло чврст, али не и прекомјерно. У љубавној верзији, мушкарац може и подићи ђевојку с тла.

 

Загрљај "слово А" - Тијела су нагнута једно према другом, грли се с обје руке, једном преко рамена, а другом у пређелу пазуха друге особе, а лица су припијена, тако да обје особе гледају у истом смјеру. У неким земљама ово кратко грљење је за добродошлицу или поздрав.

 

Загрљај "Желим те на велики начин" - Двоје људи грли се с рукама обавијеним једно око друго - мушкарац држи ђевојку око струка а она њега око врата, торза се дотичу, ноге испреплићу, стопала додирују.

 

Загрљај с тапкањем по леђима - Грљење с обје руке и тапкањем грљене особе с једном од њих. То значи: "Драг си ми, али ово је само пријатељски загрљај".

 

Једноруки загрљај - Кратак загрљај десном руком друге особе. Типичан за мушкарце, када је порука: "Твој сам друг, али нисмо толико блиски".

 

Безпрси загрљај - У контакту суђелују руке и рамена, али ништа испод тог нивоа. Остаци тијела су удаљени око 30-50 цм. Типичан за жене када се сусрећу с колегицама с којима су више формалне, а мање блиске.

 

Образни загрљај - Њежни загрљај било којег типа, стојећи или сједећи, при коме се образи истакнуто додирују, док је рука обично на другој страни лица. Значење: "Жао ми је што си тужан".

 

Чеони загрљај - Руке иду на рамена друге особе, а чела се наслањају једно на друго.

Загрљај "Око срца" - Сваки од грлитеља обухвата другога с једном руком испод пазуха, а другом изнад рамена, држећи прсте на врату са задње стране.

 

Загрљај "Врх главе" - Стојећи грлитељ грли с обје рује сједећу особу, обухваћајући јој главу или врат, с једном страном лица додирујући потиљак.

 

Бонтон грљења

 

- Поштуј простор око друге особе

- Затражи допуштење прије него што је загрлиш

- Загрљај је несексуални облик показивања привлачности или наклоности, па грљење треба бити у сугласју с том чињеницом

- Загрљај је њежан и топао, није војни маневар

Данас заглите неког, загрљај отклања депресију, лоше расположење и чини вас срећнијим. Не штедите на загрљајима, они су бесплатни...

 

Извор: Бука


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија