Кућа Добрих Вести

Login

Недеља приватности у организацији SHARE фондације

Оцените овај чланак
(2 гласова)

shareeeeeeПоводом Међународног дана заштите података о личности, Партнери Србија, SHARE фондација, А11 – Иницијатива за економска и социјална права, удружење 'Да се зна', удружење 'Атина' и Београдска отворена школа позивају вас на Недељу приватности.

 

У периоду од 25. до 29. јануара 2021. године биће организована серија онлине догађаја у чијем ће средишту бити актуелна питања и уочени проблеми у вези са приватношћу грађана Србије, пре свега у односу на примену правног оквира заштите података о личности. Током четири дана публика ће бити у прилици да присуствује следећим онлине панелима:

 

Судска заштита приватности грађана Србије (25.01.2021. – 13 до 15 часова)

 

Током првог дана Недеље приватности Партнери Србија представиће анализу поступања судова и јавних тужилаштава и примени њихових надлежности за кривично гоњење и санкционисање у случајевима незаконите обраде личних података. Биће представљена судска пракса за члан 146. Кривичног законика, поступање јавних тужилаштава по кривичним пријавама Повереника, као и пракса прекршајних судова у предметима покренутим по новом Закону о заштити података о личности.

Обрада података о личности за време пандемије (26.01.2021. – 13 до 15 часова)

 

Други дан Недеље приватности посвећен је пандемији и SHARE фондацији која ће представити главне проблеме у примени стандарда заштите података о личности у односу на здравствене податке грађана Србије у оквиру борбе против пандемије. Глобална криза јавног здравља изложила је право на заштиту података о личности нарочито тешком тесту, с обзиром на техничке могућности масовног прикупљања и обраде у околностима када је сузбијање пандемије примарни циљ целокупне јавности.

 

По први пут од доношења Опште уредбе о заштити података односно нашег Закона о заштити података о личности, потребна је учесталија примена одредби ових прописа. У овом панелу говориће се о томе у којој су мери установљени стандарди примењиви на ситуацију у којој се налазимо. Посебан фокус биће на обради података у оквиру здравственог система, на поступање и обавезе медија, на обраду у радном окружењу те на друге типичне масовне обраде података у време пандемије.

 

У сусрет новом Закону о социјалној карти (27.01.2021. – 13 часова до 15 часова)

 

Трећи панел, у организацији А11- Иницијатива за економска и социјална права, као тему обрађује нови Закон о социјалној карти чије је усвајање најављено за 2021. годину. Како вероватно неће бити нове јавне расправе о новом закону, у оквиру панела ће се тражити одговори на нека од кључних питања са аспекта унапређења система социјалне заштите и третмана података о личности у оквиру таквих процеса.

 

Приватност и заштита података о личности деце жртава насиља и експлоатације и припадника/ца квир заједнице (29.01.2021. – 11 до 14:15 часова)

 

Недеља приватности се затвара панелом посвећеном негативним последицама кршења права на приватност “цурењем информација” из институција ка медијима, као и непрофесионалног и несензибилисаног понашања новинара, на положај деце жртава насиља и експлоатације и могућност да се она успешно опораве, а овај панел организује удружење АТИНА.

 

У другом делу панела, удружење “Да се зна” ће представити Водич о заштити података о личности квир заједнице, уз осврт на примере истовременог кршења прописа у областима заштите података о личности и антидискриминације на штету припадника квир заједнице. Такође, представници поменутог удружења говориће о дискриминаторним одредбама Правилника о ближим условима, критеријумима и начину избора тестирања и процене даваоца репродуктивних ћелија и ембриона Министарства здравља Републике Србије и њихове последице по приватности ЛГБ лица.

 

Пријављивање за учешће на Недељи приватности можете извршити путем засебног формулара, док је рок за пријаве најкасније до 25. јануара до 10 часова. Након успешно извршене пријаве на маил адресу коју сте оставили као контакт биће вам прослеђен линк за приступање панелу путем зум апликације и Агенда догађаја.

 

Извор:  Нетокрација


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија