Кућа Добрих Вести

Login

Трибина: Социјалистичка жена данас

Оцените овај чланак
(1 Глас)

socijalizamzenedfdfdfdfУ Дому омладине Београда 9. марта са почетком у 19 часова, биће одржана трибина „Социјалистичка жена данас“ у сарадњи са Центром за југословенске студије.

 

Реч је о другој трибини у оквиру циклуса Југославија данас: Замишљена будућност и (не)остварена прошлост који током 2021. године Центар за југословенске студије реализује у сарадњи са Домом омладине, а на којој ће се организатори  бавити преиспитивањем прошлости друге половине 20. века анализирајући женско питање из перспективе 21. века.

 

Да ли данас, више од седам деценија од добијања права гласа, поново морамо да се боримо за друштво једнаких могућности под окриљем европских вредности и стандарда? Да ли се заправо боримо за постизање нечега што смо некад већ имале – исту плату као мушке колеге, непостојање дискриминације у школовању и запошљавању, па чак и легализован абортус?

 

На који начин су жене у Југославији оствариле своја права и стекле равноправнсот у новом друштву које се убрзано мењало у првим послератним деценијама, о родној политици у социјалистичкој Југославији и улози жене у друштву током периода стабилизације земље када се она враћа на раније установљене улоге репродуктивно-породичног оквира говориће историчарка др Вера Гудац Додић.

 

Социолошкиња и активисткиња Јелена Ризнић ће се фокусирати на анализу актуелне ситуације из перспективе данашњег стања и говориће о радним правима жена са посебним освртом на утицај мера штедње на женска права. Кустоскиња Ана Панић представиће резултате и садржај изложбе Женска страна која је имала за циљ да визуелно представи нека од питања везаних за тему жене у социјализму, од четрдесетих до шездесетих година 20. века у Југославији и свом искуству презентације ове теме, али и рецепције млађих генерација који о еманципацији не знају скоро ништа или су им знања врло површна и погрешна.

 

Разговараће се и о последицама које је донела ретрадиционализација друштва после ратова 90-их и повратку на дубоко патријархални модел.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено понедељак, 08 март 2021 16:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија