Кућа Добрих Вести

Login

Влада Србије усвојила Предлог закона о музејској делатности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

muzejdfdfdfdfdfВлада Републике Србије усвојила је данас Предлог закона о музејској делатности и упутила га Народној скупштини на усвајање по редовној процедури.

 

Област музејске делатности до сада није била регулисана посебним законом, већ Законом о културним добрима из 1994. године, тако да ће ова важна област први пут бити дефинисана специјализованим законом. Доношење закона је кључни услов системског приступа и уређења области заштите покретних културних добара – музејске грађе на свеобухватан и сврсисходан начин.

 

Доношењем овог закона ствара се правна основа која ће обезбедити потпуну заштиту и очување музејске грађе као покретних културних добара на јединствен начин. Предлог закона дефинише обавезе музеја и оснивача музеја, побољшање услова за рад музеја како би могли да се пуним капацитетом посвете заштити покретних културних добара и регулише централне и матичне функције музеја.

 

На данашњој седници Владa je донела и Одлуку о проглашавању старе и ретке библиотечке грађе за културно добро од изузетног значаја.

 

Овом одлуком, 720 старих рукописних и штампаних књига насталих у периоду од 15. до 19. века, добило је највећу катогоризацију у погледу заштите. На овај начин биће створени услови за њихову потпунију правну и техничку заштиту (конзервација, рестаурације, микрофилмовање), за даље проучавање и објављивање резултата тих истраживања, као и за приређивање фототипских издања највреднијих дела.

 

Ова одлука биће упућена Народној скупштини Републике Србије, која проглашава културна добра од изузетног значаја.

 

 

Потписан Споразум два министарства о дигитализацији туристичке понуде РС

 

 

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања, Маја Гојковић и министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић потписале су данас у Палати Србија Споразум о образовању Заједничког тела за реализацију активности у области дигитализације туристичке понуде Републике Србије између Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Министарства културе и информисања.

 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић истакла je овом приликом да је култура једна од важних „фабрика“ Републике Србије, која поред своје лепоте и садржаја може да допринесе значајно и економији наше државе.

 

„Задатак Министарства ће бити да производи мултимедијалне и дигиталне садржаје у областима културног наслеђа, савременог стваралаштва и свега онога шта може да поспеши туристичку понуду Републике Србије и да, на савремени дигитални начин, ухватимо корак са светом и ојачамо културни туризам као посебну и важну област туризма као привредне граде“, рекла је Гојковић, подсетивши да Министарство културе и информисања већ има праксу креирања мултимедијалних садржаја на платформи Google Србија, која представља културно благо наше државе.

                                                  matickakak

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић рекла је да ће формирањем Заједничког тела два министарства бити обезбеђени техничко технолошки услови за дигитализацију туристичке понуде и унапређење квалитета и обима дигиталних туристичких садржаја у Републици Србији.

 

„Један од свакако највећих изазова биће одређивање приоритета, будући да на нашу велику срећу Србија чува огромно културно-историјско наслеђе. На рутама „Трансроманика“, „Пут римских царева и дунавски пут вина“ „Тврђаве на Дунаву“, „Споменичко наслеђе Другог светског рата“, као и на дестинацији Западна Србија могу се издвојити више од 200 културно-туристичких атракција“, навела је Матић.

 

Она је истакла и да ће дигитализација имати и додатну нематеријалну вредност у погледу развоја и савременог стваралаштва које се све више базира на дигиталним технологијама, али и неговања културе сећања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 март 2021 18:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија