Кућа Добрих Вести

Login

Трибина: “О Бодлеровом цвећу зла”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

angaovancvecedfdfdfdfdfУ Дому омладине у среду у 18 часова биће одржана трибина о књизи „О Бодлеровом цвећу зла“ професорке књижевности на Филолошком факултету Весне Елез.

Књига у издању Филолошког факултета Универзитета у Београду и Досије Студија привукла велику пажњу и била номинована за престижне награде.

 

Бодлер је за свог кратког живота био несхваћен и међу пријатељима, што се ретко догађа песницима његовог талента, да би се ситуација драматично променила пред крај његовог живота кад је стигла нова генерација песника, која је дала оцену оног што је Бодлер донео као суштинско ново у француску поезију. Чак ни тада књижевни критичари нису држали до Бодлера, упркос Верленовим и Жидовим чланцима, да би после Првог светског рата постао класик, јер се стекао увид колико је био нов у време кад је стварао. Бодлер је „имао концентрисаност израза, а да није посегао за већом метафоричношћу, нити је одступио од класичних конвенција књижевног израза“, што га чини „првим песником модерног доба и нашим савремеником више него било ког другог песника 19. века“.

 

 

Бодлер и највећи урбани песник, јер нико није приказао Париз као он. Он је живео у време париске урбанистичке реформе барона Османа, у којој се од рушења спасила само једна градска четврт – Маре. Био је сведок – као и песник и као човек који гледа свет који нестаје и са страхом, али и радозналошћу чека време које долази. Бодлер је сматрао да развој није нужно и напредак, а у Париским сликама, у којима жели да сачува и везу са сликарским преседеом, лирско ја је случајни шетач у Паризу, који је нудио и ужас и екстазу. То лирско ја чека да доживи читав спектар у додиру са гомилом и зато је подложно разним утисцима, али и разнородним емоцијама…

 

„У целини гледано, књига Весне Елез врло је значајно остварење. Њене истанчане анализе најважнијих Бодлерових песама откривају први пут српским читаоцима све значењско богатство и вишеслојност Цвећа зла, дајући им целовиту представу о великом песнику кога и данас читамо као да је наш савременик. Квалитети које је аутор показао у овој књизи – изванредан осећај за поезију, аналитичке способности, велико познавање не само Бодлера него француске поезије и културе уопште – чине је, по нашем мишљењу, једном од најбољих студија на српском језику посвећених неком страном песнику“, наводи се у рецензији професора Леона Којена.

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија