Logo
Одштампајте ову страницу

Побуњени читалачки клуб прима прве чланице

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PobunjenoooocitamamammaЗа све читатељке широм региона, које не само да уживају у читању већ воле и да разговарају о књижевности, Удружење Побуњене читатељке расписало је 26. марта позив за нови, регионални онлајн читалачки клуб „Побуњено читам: за све од 15 до 115“.

 

Овај клуб окупиће читатељке различитих генерација које ће учествовати у књижевним разговорима. На сваком од онлајн дружења чланице ће се бавити критичким читањем и проучавањем савремене књижевности које пишу истакнуте ауторке из региона и свијета.

 

Пријаве за учешће отворене су до 31. марта, а пријавни формулар и све додатне информације могу се пронаћи на сајту Bookvica.net.

 

Позив је регионалан и укључује учеснице млађе (од 15 до 25 година), средње (од 25 до 45) и старије генерације (45+), које говоре bhsc језиком.

 

„Један од наших циљева од самог почетка јесте скретање пажње на савремене ауторке различитих генерација. Управо због тога на читалачким радионицама посветићемо се романима савремених регионалних ауторки попут Румене Бужаровске, Лане Басташић и Лејле Каламујић, као и глобално познатих ауторки попут Елене Феранте, Лусије Берлин или Маргарет Атвуд. За све учеснице обезбеђени су бесплатни примерци књига које ћемо заједно читати у оквиру клубова“, објашњава књижевна критичарк Милица Улемек из Побуњених читатељки.

 

„Побуњено читам: за све од 15 до 115“ трајаће од априла до новембра и подељен је у два дела. Први представља онлајн радионице које ће се одржавати два пута месечно од априла до половине јула, на којма ће се полазнице подстицати да критички читају и промишљају о популарној књижевности, као и темељним теоријским и критичким приступима књижевности.

 

„Овом иницијативом желимо да допринесемо формирању и развоју простора, ради даље промоције женског стваралаштва, јачања солидарности, и коначно, да би се кроз разговор о књижевности проговорило о изазовима са којима се носе жене различитих животних искустава, било у односу на годиште, место пребивалишта, сексуалност, порекло, способности или њихове потребе“, наводи Нађа Бобичић, књижевна критичарка и чланица Побуњених читатељки.

 

Књижевно дружење потом ће бити настављено током јесени, од септембра до новембра, када ће са заинтересованим читатељкама бити продуциран регионални подкаст о прочитаним књигама. Ови разговори биће објављени на сајту Bookvica.net, али и на дигиталним платформама као што су Mixcloud и Јутјуб.

 

На овај начин учеснице читалачких клубова добиће прилику да и њихов глас ођекне онлајн универзумом, те да своја лична и локална искуства повежу са прочитаним делима, али и са искуствима других читатељки.

 

Пројекат „Побуњено читам: за све од 15 до 115“ реализује Удружење Побуњене читатељке у оквиру пројекта Активне заједнице који финансира фондација Траг.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 28 март 2021 16:16
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015