Кућа Добрих Вести

Login

Непознати и необјављени рукописи Милутина Бојића у Адлигату

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bojicnaslovnakjkjkjkj„Философ“ и „Господин Јова“ су два непозната и необјављена рукописа Милутина Бојића која се од данас могу видети у Музеју српске књижевности Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

 

Ради се о седам страница Бојићевих раних радова.

 

Ту је и оригинално Бојићево сведочанство за други разред Друге београдске гимназије из 1904. године. Славни песник је био изврстан ђак, са свим петицама и „владањем примерним, вредноћом похвалном“.

 

Бојић је у рат ушао као студент филозофије, већ истрошеног здравља, и није доживео његов крај. За свега 25 година живота оставио је изванредан траг у српској књижевности. Као сведок масовног умирања на острву Виду, написао је песму „Плава гробница“, најлепшу и најпотреснију песму о највећем страдању. Песму која је постала симбола патње и целог Првог светског рата, песму без које би српска књижевност била веома осиромашена.

 

                                            bojic1

Материјале је Удружењу Адлигат поклонила породица Мирка Бојића, Милутиновог братанца.

 

„Дуго пријатељство породице Лазић и породице Бојић сада је крунисано овим дивним даром, на неки начин и у спомен на путописца и уредника Илустроване политике, дописника Политике из Индије, Мирка Бојића, који је нарочито био везан за Адлигат. Међусобно уважавање, али и посвећеност истим циљевима у култури, жеља да праве вредности буду заувек сачуване, али и приказане јавности, ујединиле су нас на искрено и дубоко“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата и додаје да ће ови рукописи бити изложени у новом изложбеном простору који се управо гради, а у којем се очекује велики број посетилаца по завршетку пандемије.

 

Претходно је Адлигату поклоњена и Бојићева лична посетница и књига из Бојићеве личне библиотеке са више његових потписа, прошарана подвлачењем и маргиналијама славног песника. Ради се о књизи „Афекти у данашњој психологији по Вунту“, професора Петра Марковића, штампана у Чачку 1910. године.

                                  bojicknjiga                           

„На основу подвлачења текста, може се много закључити о Бојићевим размишљањима, двоумљењима, филозофским размишљањима и психолошким стањима. Изванредно важан материјал“, каже Виктор Лазић, председник Удружења и додаје: „А непознати и необјављени рукописи, то је златни грал његове заоставштине, то је још једно чудо које се нашло под нашим кровом, које ми, са великим задовољством чувамо и представљамо јавности“.

 

Обележена је пета годишњица смрти Милана Вукоса

 

Обележена је пета годишњица смрти Милана Вукоса (1932-2016) свечаним отварањем његовог легата у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“. Легат је основала његова супруга, новинарка и глумица, Стеванка Чешљаров.

 

Милан Вукос је био дугогодишњи директор Телевизије Београд, потпредседник Скупштине града Београда у време Бранка Пешића, најмлађи министар (секретар за културу) СР Србије и амбасадор СФРЈ у Венецуели. Значајно је утицао на доношење Закона о библиотекама Србије из 1965. године, којим се Народној библиотеци, као централној матичној библиотеци у Србији, додељује посебно место на Светосавском платоу. Био је и главни и одговорни уредник култног листа Студент и један од оснивача најзначајнијих манифестација културе у Београду, БИТЕФ-а, БЕМУС-а, ФЕСТ-а и Радости Европе. Његовим залагањем су многи глумци и књижевници добили тада станове, а сликари атељее. Покретач је доделе Октобарске награде.

                                                       vukossss

Директор Радио-телевизије Београд био је од 1972. до 1985. године, у периоду који је био познат као „златно доба телевизије“.

 

„Адлигат је чудо српске културе и поносна сам на то што се управо овде налази легат Милана Вукоса. Не бих могла да замислим боље место за човека који је цео живот помагао другима и који је иза себе оставио велики траг. Недавно је једна улица по њему добила назив, а отварањем легата ће будуће генерације моћи далеко више и боље да се информишу о његовом животу и раду“, каже Стеванка Чешљаров.

 

Збирка Милана Вукоса у Адлигату формирана је 2018. године, а сада је прерасла у легат. Поводом годишњице је Вукосова ћерка Маја Џелатовић поклонила део очеве библиотеке, укључујући драгоцене књиге са посветама, док је супруга Стеванка Чешљаров такође донела још неколико аутентичних предмета.

                                                           vukos1

„Легат смо отворили у складу са свим епидемиолошким прописима. Иако нас је било свега петоро присутних, направили смо свечану изложбу са предметима из легата и подсетили се анегдота из живота овог великана. Стеванка Чешљаров је чланица оснивач Адлигата и посвећена је нашем пројекту већ годинама. Захвални смо јој на овом изузетном легату, у којем се могу видети Вукосови фото-албуми, награде и признања, лична документација као и мноштво личних предмета и нешто књига из његове личне библиотеке. Милан Вукос је био скроман човек који је за Србију учинио много и заслужио је да га се често сећамо“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

 

Преминуо књижевник Добрашин Јелић

 

Књижевник Добрашин Јелић (28.8.1946 - 29.3.2021), члан Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат", преминуо је крајем маја од последица корона вируса. Јелић је писао прозу, поезију и књижевну и ликовну критику, а Удружењу Адлигат се је поклонио део своје библиотеке и више десетина потписаних књига. Аутор је више од педесет књига.

 

Јелић је основну школу завршио у Андријевици, гимназију у Иванграду (Беране), а Правни факултет у Новом Саду. Завршио је Пешадијску школу резервних официра у Билећи, и стекао чин резервног капетана прве класе. Прву причу („Једноруки ловац“), објавио је, 20. марта 1983, у титоградском листу „Побједа“.

                                                 dobrasin

Поред чланства у Адлигату, био је и члан Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Црне Горе. Превођен је на енглески, италијански, јерменски, бугарски, македонски, словеначки, и албански језик.  

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 09 април 2021 18:46

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија