Кућа Добрих Вести

Login

Пуно смеха - априлски репертоар омладинског позоришта Дадов

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SASVIMNOVIDANNNNNNПозориште Дадов је омладинско позориште које дуже од пола века верно прати своју пионирску мисију врхунске позоришне уметности виђене кроз очи увек нових генерација младих глумаца и уметника.

 

Иако омладинско и аматерско, позориште има свој одређен стални репертоар и школу глуме и говора коју чине признати предавачи.

 

Овог месеца, Дадво је одлучио да нам пролеће учини лепшим са својим представама и репертоарима.

Млади су жељни изласка, измештања из реалности, расположења и смеха.

 

Које су представе на репертоару у априлу можете погледати ОВДЕ.

 

Више о свакој појединачној представи прочитајте у наставку.

                                               stajesobarvideodfdfffdfd

 

ШТА ЈЕ СОБАР ВИДЕО

 

Главни догађај у овој урнебесној комедији енглеског писца Џоа Ортона јесте покушај угледног психијатра да прикрије своју прељубу користећи се лажима, при том уплићући себе и остале актере у све већи хаос да би на крају био приморан да ипак каже истину не би ли спасао не само своју каријеру или брак већ и доказао сопствену урачунљивост.

Комад је пун хистерије, нервозе, неуравнотежености, фрустрираности, угушених и притајених страсти. Ова комедија састављена је од низа конфузних ситуација, замена идентитета, травестије, уцена, претњи, сексуалних и психолошких игрица, обогаћених досеткама на тему хомосексуализма, нимфоманије, инцеста и грађанског морала у Великој Британији.

Оно што је заједничко свим ликовима је заправо прикривено незадовољство собом и својим животом и потреба да се нешто промени, праћена свешћу о томе колико су мале шансе да се у томе успе.

Играју: Душан Матејић, Ивана Дудић, Анита Стојадиновић, Јелисавета Кораксић, Стефан Радоњић, Бранкица Себастијановић и Богдан Богдановић.

                                                                                           

САСВИМ НОВИ ДАН

 

Била једном једна представа у ДАДОВ-у и звала се „Сасвим нови дан“. Било је то у доба невиности, пре него су нас одрасли натерали да прерано одрастемо. Слушали смо Екатерину велику, Talking Heads i The Cure, а живот је тако много обећавао. Иако смо многим будућим догађајима били затечени, изненађени, разочарани и шокирани, будимо искрени па признајмо да су се многи наши снови остварили. И најважније, остала нам је радост.Након више од тридесет година опет радимо представу „Сасвим нови дан“. Исту, а другачију. Јер је све другачије. Али радост стварања остала је иста. И жар је исти. Али слике су снажније и речи су убојите. Ми нисмо томе криви. Одрастамо још раније него пре тридесет година.Зато једва чекамо премијеру представе „Сасвим нови дан“ 2051. године, да видимо како и у чему ћемо онда одрастати.

Играју: Невен Џелајлија, Анђела Радовић, Мина Хајдер, Тијана Тићуновић, Лазар Јешић, Миа Јовановић, Нађа Прочковић, Алекса Зарић, Никола Радуловић, Ања Ђекић, Софија Мојсиловић, Борис Максимовић, Уна Недељковић, Јована Урошевић, Софија Марковић, Симона Ђуровић, Јован Ракић, Милица Ивошевић, Илија Синђелић, Александра Хорват, Натаија Савић, Анђела Башић, Теодора Мијаиловић, Весна Илић, Матеја Јованвић, Павле Кнежевић, Страхиња Поповић, Тара Бабић и Маша Јотић.

                                                     Zivotinjskadfdfdfdf                                         

 

ЖИВОТИЊСКА ФАРМА

 

Радња овог романа, који је објављен 17. августа 1945. у Уједињеном Краљевству, на сатиричан начин говори о догађајима који су довели до доласка на власт у Русији Јосифа Стаљина, као и о периоду његове владавине пре Другог светског рата.

На почетку романа Стари Мајор својим пријатељима с фарме говори о великој побуни и о томе како ће постојати свет без људи. Животиње га послушају и једне ноћи нападну Јонеса и преотму фарму. На власт су дошли Наполеон и Сноубол. Уводе реформе за бољи живот и доносе седам заповести. Живот је животињама био леп и угодан. Но људи су дошли и почели да се боре против животиња и изгубили. Након неколико дана Сноубол је протеран с фарме и Наполеон је преузео власт. Живот је од тада био тежи, а седам заповести је промењено како је свињама одговарало, нпр. “Сви су једнаки, али неки су једнакији од других.” Све животиње осим свиња и Наполеонових паса морале су више да раде, добијају мање хране и неуживају у повластицама. Једне ноћи фарма је претворена из Животињске у Властелинску. Те ноћи такође је дошло до свађе између свиња и људи и то је доказало да је Наполеон издао животиње и само хтео већу власт. “Није се више знало ко је свиња, а ко човек.”

Играју: Валентина Бијалов, Никола Брун, Анђела Џаферовић, Огњен Иванов, Жана Јеловац, Лазар Јешић, Матеја Јовановић, Павле Кнежевић, Борис Максимовић, Јана Мартинов, Тијана Мићуновић, Нина Недић, Лазар Ненадовић, Филип Папрић, Влада Папрић, Јована Петровић, Нађа Прочковић, Никола Радуловић, Лена Стаменковић, Драган Суботић, Александар Тадић,Мина Вујчић и Реља Штиглић.

                                                       gretadfdfdfdf

 

ГРЕТА ИЗ „ФАУСТА“

 

Писац: ЛУЦ ХИБНЕР

Представа се бави односима међу ствараоцима у позоришту. На примеру сцене из Гетеовог „Фауста“ (страница 89) пратимо и анализирамо више различитих односа између редитеља, глумице, реквизитера, драматурга… Природа и динамика тог односа, од сцене до сцене, условљена је „типом“ редитеља или глумице који се срећу у конкретној варијацији сцене.

Тако ће публика бити у прилици да упозна Почетницу, Диву, „провинцијску првакињу“, редитеља „тезгароша“, „мучитеља“ или „фројдисту“ и бар на кратко „завири“ и открије део процеса настајања једне позоришне представе.

У раду на представи потрудићемо се да пронађемо, обрадимо, поставимо и јасно означимо поступке, односе, сукобе, хтења који су карактеристични за „позоришне људе“ са циљем да представа истовремено буде занимљива и публици која никад није прешла „с друге стране рампе“ и свима нама који смо стално на сцени и око ње.

Играју: Никола Мијатовић, Мина Ненадовић, Алекса Марковић, Теодора Драгићевић, Ива Милановић, Лука Грбић, Јована Берић, Ђорђе Кадијевић, Андријана Ђорђевић, Марта Богосављевић.

  

                                                                   cetiridobadfdfdf

 

ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА

 

Четири годишња доба (италијански Le quattro stagioni) је популарни назив за циклус од четири концерта за виолину и оркестар, дело италијанског барокног композитора и виолинисте Антонија Вивалдија. Дело је написано 1723. године као део збирке од 12 концерата, а објављен је 1725. Ово дело је нарочито било популарно у Француској, а сам краљ Луј XV је захтевао да се један од ових концерата “Пролеће” (La Primavera) изводи специјално за њега.

 

Четири годишња доба представљају најхрабрији музички програм из барокног периода. Сам композитор је написао сонете који иду уз сваки појединачни став у овим концертима. Оно што је задивљујуће у овом делу је како је Вивалди прецизно музички описао сваки сонет без губљења укупног квалитета и равнотеже самог музичког дела. У ова четири концерта Вивалди описује звуком своје виолине лепоте сваког годишњег доба и ствара угођај сваког од њих. На пример: “fortissimo у Лету дочарава олују с грмљавином, а високи тонови виолина и staccato у Зими оштрину леда.” Концерти следе устаљени облик од три става: (брзи – полагани – брзи).

 

Идеја је била да представа настане првенствено као комбинација сценског покрета и наративног, пропратног текста. Четири годишња доба која нам је Вивалди подарио, преносимо на сцену као четири еволутивна периода људске врсте, од каменог доба, средњег века, барокног периода дворова, и савременог 21. века. Представа је замишљена да комуницира са публиком невезано од тога на којем подручју се игра – универзалним језиком музике и покрета, оживљавамо један пут кроз време и анализирамо где се ми данас на том путу налазимо. Такође, битно је и напоменути да представа настаје као омаж чувеној представи ДАДОВ-а из 1988. године, у режији Горана Головкова.

Играју: Јована Хаџи Ђикић, Александра Урошевић, Александра Човић, Теодора Миленковић, Анђела Башић, Наталија Савић, Бранка Вулићевић, Катарина Алексић, Жана Јеловац, Богдан Богдановић, Страхиња Поповић, Филип Папрић, Тихомир Никитовић, Ана Бранковић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 април 2021 19:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија