Кућа Добрих Вести

Login

Дани Словеначког филма 2020-2021 у Београду и Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

antigonafgfgfgfgfgfУ организацији Друштва Словенаца ,,Сава’’ у Београду, Амбасаде Словеније и Филмског центра Словеније, од 26. до 29. априла 2021. у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој 1 у Београду и градовима Србије одржаће се 6. издање културне манифестације Дани словеначког филма.

 

Овогодишње издање ДСФ, поред ревије филмова словеначке продукције из протекле две године, укључиће и пратећи програм. Првог дана од 17 часова представљамо већ традиционалну Изложбу у Холу ЈК, овог пута на тему 40 година рада култне музичке групе Лајбах, као и промотивну најаву монографије Лаибацх: 40 година вечности аутора Теодора Лоренчича у издању куће Службени гласник. Уз Изложбу и монографију о раду групе Лајбах, од 18 и 30 часова на програму је документарни филм на исту тему Музика је временска уметност (2018) Игора Зупе.

 

У оквиру отварања Изложбе кантаутор Владо Креслин, звезда документарца Певај ми песму - на програму у уторак, 27. 4. од 17 часова - специјално за званице и посетиоце извешће неколико својих нумера.

 

Свечано отварање ДСФ 2020-2021 биће уприличено у понедељак, 26. априла од 19 часова у Сали Макавејев Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1 у Београду, уз све прописане мере безбедности од пандемије Ковид-19. Након пројекције кратког филма Нераздвојни Марка Набершника, ревију отвара српска премијера најновије екранизације политичке драме Антигона славног Славоја Жижека: спектакуларно играно-документарно остварење Антигона: Како се усуђујемо? (Сло, 2020) у режији Јани Севера.

 

Поводом овог филма наредног дана, у уторак, 27. априла са почетком у 13 часова, у оквиру пратећег програма одржава се стручни Округли сто: Антигона на филму и у театру, некад и сад у Сали Макавејев ЈК. У разговору о савременим читањима славне Софоклове трагедије учествују теоретичарка књижевности Светлана Слапшак, гошћа ДСФ, стручњаци из света позоришта, филозофије и филма, аутор Јани Север и други гости из Словеније, а очекује се и укључење Славоја Жижека.

 

Програм ревије ДСФ 2020-2021 укључиће и словеначког националног кандидата за Оскара Приче из кестенове шуме Грегора Божича, филмове Кратка Историја бициклизма легендарног Карпа Године, Не заборави да дишеш Мартина Турка, Корпорација Матеја Нахтигала и интригантни кратки играни Она лови Уршке Ђукић.

 

Богати документарни програм истаћи ће локално и специфично културно наслеђе Словеније и некадашње Југославије у духу космополитизма, кроз Решетаре са Црвеног Крста Драгомира Зупанца, Словенца који је пролетео кроз век Душана Милавеца, и друга остварења. Након првог дана све пројекције одржавају се од 18 и 20 часова у Сали Макавејев.

 

Одабрани програм ДСФ 2020-2021 уз учешће гостију биће приказан у Новом Саду, Панчеву, Нишу и другим градовима у Србији, док ће избор кратких филмова ДСФ 2020-2021+ у среду, 5. маја приказати Дом културе Студентски град на Новом Београду.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 27 април 2021 11:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија