Кућа Добрих Вести

Login

Београдски месец фотографије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

napanisИзложба фотографија „Државничка сахрана, сахрана једне државе” Имреа Сабоа биће отворена 4. маја у 19 часова у Алтернативном уметничком простору „Квака 22” (Рузвелтова 39), као део предстојећег издања манифестације Београдски месец фотографије (Belgrade Photo Month) која се одржава од маја месеца на више локација у Београду.

 

Након отварања, посетиоци ће моћи да посећују изложбу од среде до недеље у термину 15-19х, до 24. маја. Кустос изложбе је Давид Пужадо.

 

Изложба Имреа Сабоа тематизује сахрану Јосипа Броза Тита. Његовој државничкој сахрани присуствовало је највише људи до сахране папе Јована Павла ИИ 2005: четири краља, тридесет и један председник владе, шест принчева, двадесет и два премијера, четрдесет и седам министара спољних послова из сто двадесет и осам различитих земаља од сто педесет и четири које су чиниле УН. Смрћу Јосипа Броза Тита, рођеног у Кумровцу, и преминулог у Љубљани 4. маја 1980. године, умрла је и једна држава, средиште култура и религија, место сусрета три другачија културна и друштвена ентитета.

 

Имре Сабо, рођен 1956. године у СФР Југославији, био је један од најпризнатијих југословенских фото-репортера своје генерације.. Са двадесет и три године почео је да ради као фото-репортер у Илустрованој политици, а у тренутку када је имао двадесет и четири године, догодила се Титова смрт, као и то да га Илустрована политика није акредитовала као репортера за тај догађај. Међутим, он је на сопствену иницијативу покрио Титову сахрану. Без приступа најбољим локацијама и без најбоље опреме на располагању, урадио је велики посао по којем ће касније бити препознат, а чији део је овде изложен и објављен у различитим публикацијама.

 

Године 1989. која је због пада Берлинског зида била још и кључна година за Европу, почео је да ради за дневни лист Политика, а касније и као уредник фотографије за НИН магазин до 1995. године, када започиње рад као самостални уметник. Покривао је рат на Балкану, углавном за немачки магазин Стерн. А фотографије су му објављиване и у листовима Focus, Spiegel, Le Monde, L'express, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvelle Observateur и другима. Учествовао је на преко двеста изложби.

 

Фестивал ће ове године бити одржан уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19.

 

Београдски месец фотографије је први пут организован 2016. године а овогодишње издање је пето по реду. Успех фестивала базиран је на три јака стуба: квалитету домаће фотографске сцене, сарадњи са уметничким фондацијама, музејима, галеријама и свим иностраним културним центрима и амбасадама у Београду, као и контактима и сарадњама са другим међународним манифестацијама које пружају шансу да српски фотографи презентују своје радове у иностранству, уз довођење страних фотографа у Београд.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија