Кућа Добрих Вести

Login

Славе – Историјски архив Ниша

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nisizlozbaНајважнији српски породични празник - слава, постала је међу Србима знак препознавања и индентификације.

 

Иако важи мишљење да се на славу не позива, да званице саме знају коме би морале да се на тај свети дан појаве за трпезом, као и да је дом домаћина тог дана за све отворен, мало је познато да су некада организације а и понеки имућни појединци, за своју славу правили засебне позивнице у којима је до изражаја долазила учтивост, скромност и грађанска естетика.

 

Управо изложбу таквих свечаних славских позивница направио је Историјски архив Ниша, поводом обележавања славе Цар Константин и царица Јелена, коју празнује овај град. Позивницама је обухваћен међуратни период, од 1922. до 1941. године.

 

                                                  slasalslsls

 

Сам назив изложбе „Учтиво Вас позивамо на славу...“ говори на који свечарски и учтив начин су се некад позивали гости у част славе. Вредност ових позивница није само естетска и духовна, већ подсетник на нека прошла времена.

 

„Истражујући архивске фондове аутори су открили позивнице и задивљени њиховом лепотом пожелели да их представе јавности, па су управо те позивнице постале тема изложбе какву до сада није било могуће видети. Издваја се позивница Друштва милосрђа и заштите деце и младежи за славу св. Цара Константина и царице Јелене из 1937. године . Најстаријих позивница има неколико, а нарочито је важна позивница Нишке трговачке омладине за славу Преображење и позивница Моравског артиљеријског пука за славу Благовести“, каже Снежана Радовић, директорка Историјског архива Ниша, захваљујући чијем деловању је овај архив у последње време спровео низ значајних активности и изложби, као што су научни скуп архивиста и изложба о краљу Милану Обреновићу која је урађена у сарадњи са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ из Београда.

 

Панои са фотографијама позивница биће изложени до 29. јуна испред зграде Историјског архива у нишкој Тврђави.

 

Концепт музеја у Петковици:

 

  1. 1)једна соба рeконструкција замишљене радне собе Живојина Вуковића у комунистичком стилу, радни сто са комунистичком библиотеком и причом о партизанима и „Трудбенику“,
  2. 2)соба о Првом светском рату, Церској бици и Милунки Савић,
  3. 3)соба о локалној историји места Петковица и околине
  4. 4)славска соба на спрату са реконструкцијом славске трпезе

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 

 


Последњи пут измењено уторак, 08 јун 2021 22:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија