Кућа Добрих Вести

Login

БОГАТ ПРОГРАМ: „Дани европске баштине” 2021. у Београду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

EUROPEANDAYУ оквиру овогодишње манифестације „Дани европске баштине” у Београду, на тему „Наслеђе за све” – „Нeritage All Inclusive”, припремљени су бројни програми промоције разноврсног, материјалног и нематеријалног наслеђа, бесплатни за посетиоце, и то у највећем броју у другој половини септембра и првој половини октобра, саопштено је из Секретаријата за привреду.

 

„Дани европске баштине” у Београду обележавају се у организацији Града Београда, Градске управе, Секретаријата за привреду, надлежног за послове туризма, Организационог одбора образованог решењем градоначелника и око стотину непосредних организатора програма. У сарадњи са секретаријатима надлежним за културу, заштиту животне средине, образовање и дечју заштиту, спорт и омладину, социјалну заштиту, установама, градским општинама, удружењима, припремљен је велики број програма у свакој од тих области и у условима ковида-19, уз поштовање прописаних мера надлежних органа и поштовање датих препорука.

 

Припремљени су и бројни садржаји доступни публици у дигиталној форми (виртуелне туре, изложбе и каталози у електронској форми, филмови, видео-материјали, ТВ емисије, снимљене представе, квизови знања и слично).

 

Програми се реализују на читавој територији града, као и свих претходних година од почетка одржавања манифестације у Београду. Користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу, градске општине: Земун, Вождовац, Врачар, Младеновац, Савски венац, Гроцка, Барајево, Сурчин и друге, музеји, центри за културу, удружења и други организатори припремили су изложбе, презентације, разгледања са водичима, предавања, представе, радионице, квизове знања, такмичења, видео-пројекције, дечје програме, пројекције филмова и др.

 

Приређен је велики број дечјих програма, имајући у виду како је веома важно упознавање деце и младих са значајем наслеђа и могућностима презентације, посебно коришћењем савремене технологије. Сви организатори су позвани да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом и свих традиционално недовољно заступљених и маргинализованих група.

Највећи број програма је у области културе и туризма, имајући у виду да је у Београду сконцентрисано драгоцено културно и споменичко наслеђе од значаја за читав регион, али и више од 44 заштићених природних добара која су и овом приликом обухваћена бројним програмима. У складу са могућностима, за посетиоце своја врата отварају градска здања и други простори који током године нису доступни за публику.

 

Манифестација доприноси промоцији разноврсног наслеђа, али и обогаћивању туристичке понуде Београда и атрактивности Београда као дестинације.

 

Сви су позвани: организатори програма – да дају максимални допринос да програми буду доступни за што шири круг посетилаца и да буду одговорни, да се програми реализују уз поштовање прописаних мера надлежних органа и датих препорука; посетиоци – да уживају у програмима и науче што више о баштини; медији – да забележе и поделе информацију, знање, причу о богатом и разноликом материјалном и нематеријалном наслеђу.

 

Као и сваке године, информације о програмима биће доступне у електронској верзији на интернет-страници Града Београда www.beograd.gov.rs, Туристичке организације Београда www.tob.rs и непосредних организатора програма, као и у ТИЦ-у ТОБ-а у Кнез Михаиловој 56.

 

Програм Дани европске баштине можете погледати ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Београд


Последњи пут измењено уторак, 14 септембар 2021 19:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија