Кућа Добрих Вести

Login

Стратегијом привући младе у спорт

Оцените овај чланак
(0 гласова)

alisamariczrenjaninЗРЕЊАНИН - Алиса Марић, министар омладине и спорта Србије са помоћником министра за спорт Драганом Атанасовим одржала је у великој сали Скупштине града Зрењанина,  пету трибину о нацрту „Стратегије развоја спорта за период 2014.-2018“, коју ће, према члану 142. Закона о спорту донети Влада Србије, на предлог Министарства омладине и спорта.


Градоначелник Зрењанина Иван Бошњак организовао је пријем за делегацију Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије, коју је предводио генерални секретар др Дане Корица. Иван Бошњак изразио је задовољство због доласка министарке Алисе Марић и позвао на усаглашавање државних прописа и прописа на нивоу локалне самоуправе.
Обавеза Министарства омладине и спорта Србије је да направи стратегију за петогодишњи период (2014 – 2018) и ова трибина, коју су организовали Спортски савез Србије и  Спортски савез Зрењанина представљала је  повољну прилику да се оцени шта је до сада урађено, али и да се понуду квалитетнија решења за нову стратегију.
Средства за реализацију стратегије обезбедиће се у буџету Републике Србије, као и у буџетима аутономне покрајине и јединица локалне самоуправе. Локална самоуправа, у року од шест месеци од усвајања стратегије, утврђују програм развоја спорта на својој територији у складу са Стратегијом.
- Показало се у пракси да је највећи проблем финансирање школског спорта. Као спортиста знам да је спорт, због своје универзалне природе, кадар да пружи добра решења за попуњавање слободног времена, што је у савременом свету кључни проблем школске популације, али и особа зрелог доба – рекла је Алиса Марић. - Важећи Закон о спорту и Стретегија развоја за период до 2013. обавезао је локалну заједницу да преслика државни  систем финансирања и поштује обавезе из стратегије. Оно што сам до сада чула на трибинама је да у пракси, у примени ових аката има одређених проблема и трибина је прилика да  се на њих укаже.
Драган Атанасов је анализирао ефекте „Стратегије развоја спорта за период 2009-2013“, и позвао све спортске раднике да дођу на наредне трибине где могу да изнесу своја искуства и понуде квалитетнија решења.
Професор Ненад Ђурђевић одржао је предавање „Правни оквир стратегије– перспективе и изазови“.
Делегација Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије, са председником Спортског савеза Зрењанина Рајком Петровићем и генералним секретаром Срђаном Богарошким, у пратњи градоначелника Ивана Бошњака, помоћника градоначелника Дарка Карана и и члана Градског већа задуженог за спорт Златане Анкић, обишла је спортске објекте у Зрењанину.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 03 децембар 2012 18:16
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија