Кућа Добрих Вести

Login

ЈУБИЛАРНИ ПЕТИ: Сомборски филмски фестивал

Оцените овај чланак
(3 гласова)

somborfestilvalПланирано је да се јубиларни, пети по реду Сомборски филмски фестивал одржи од 11. до 14. јула 2023. године у организацији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор.

 

Традиционално, улаз на све пројекције је слободан, а фестивалу ће претходити предфестивалске активности намењене деци и младима.

 

Под слоганом "За оне који долазе" фестивал има за циљ да се поред филмова и младих аутора представе и успешни млади људи Сомбора. У плану је да Пети Сомборски филмски фестивал отвори дебитантски филм редитељке Нине Огњановић "Овуда ће проћи пут".

 

Ове године, лауреат награде за животно дело Сомборског филмског фестивала биће прослављени редитељ Младомир Пуриша Ђорђевић, који је преминуо крајем 2022. године.

 

"Сомборски филмски фестивал је од свог оснивања 2018. годинеосмишљен тако да унапређује и негује вредности средине коју настањује двадесет и једна националност. Афирмиција толеранције, равноправности и слободе, као и уважавање и промоција идентитета друштвене заједнице јесу константе фестивала. Овогодишње, пето издање Фестивала, својеврсни "мини-јубилеј", одржаће се од 11 до 14. јула под слоганом "За оне који долазе", те ће посебна пажња, у готово свим сегментима програма, бити усмерена на улогу будућих генерација. Са великим задовољством наглашавамо непрекидну подршку Филмског центра Србије, те успешну сарадњу са Нишким културним центром, као и чланство у Мрежи киноприказивача Србије од њеног оснивања. Тековина нашег присуства у овој угледној асоцијацији је остваривање сарадње са више од 40 установа културе у Србији које се баве коноприказиваштвом",  изјавила је директорка фестивала Весна Шашић.

 

Oна је додала да се у оквиру пратећег програма планира се сада већ традиционална промоција филмских издања, те разговори о филмовима приказаним на Сомборском филмском фестивалу у којима ће са публиком разговарати најеминентнији филмски критичари, редитељи, сценаристи, продуценти. Такође, поводом првих пет година трајања фестивала, планирано је стручно предавање Александара Ердељановића о Ернесту Бошњаку којим ће се, под пуним светлом расветлити изузетна улога коју је Ернест Бошњак имао у развоју индустрије филма у нашем региону.

 

                            SOMBORFESTIVALJEDAN

 

"Када је 2018. године у Сомбору одржан први филмски фестивал Дунавско-панонске регије "Породица народа" најважније је било, уз основну идеју фестивала и квалитет филмова, остварити континуитет. Чекале су нас тешке ковид године, као и глобални потреси изазвани ратом у Украјини. Упркос свему, чека нас мали јубилеј, 5. Сомборски филмски фестивал доказује да снови сомборског пионира филма, Ернеста Бошњака, нису били узалудни. И не само то, ове године одлазимо и корак даље, окрећемо се ка будућности, о чему сведочи и овогодишњег фестивалски слоган "За оне који долазе"", истакао је селектор фестивала Дејан Дабић.

 

Сомборац Ернест Бошњак био је оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп. Неколико година касније и сам је почео да снима филмове, а за заслуге у развоју југословенског филма добио је државну пензију.

 

Улаз на све програме петог издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а пројекције и пратећи програми планирано је да се одрже у Културном центру "Лаза Костић" Сомбор, Атријуму Градске куће, Кабареу Народног позоришта Сомбор и Дворишту градског музеја Сомбор.

 

Дирекцију фестивала чине. Весна Шашић – директорка фестивала и уметнички директор; Дејан Дабић – селектор, Миливоје Млађеновић –програмски директор; Михајло Несторовић – креативни директор и Огњен Ракчевић – продуцент.

 

Детаљније информације могу се наћи на сајту ОВОГ фестивала.

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 

 

 

 


Последњи пут измењено среда, 24 мај 2023 16:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија