Кућа Добрих Вести

Login

Национални дан књиге и Народне библиотеке Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

books1БЕОГРАД -  Народна библиотека Србије обележила је свој дан, а  први  пут и Национални дан књиге – 28. фебруар, а под покровитељством председника Републике Србије Томислава Николића.

Наглашавајући да култура није трошак, председник Николић је указао да друштво које не препознаје значај културе, просвете, науке и уметности - само себе осуђује на постепено, али сигурно одумирање.

Председник Србије је поручио свим надлежним институцијама државе да су се стекли сви услови да наше друштво покаже свест и приступи уређењу локалитета на Косанчићевом венцу, где се некада налазила Народна библиотека Србије, која је уништена у бомбардовању 6. априла 1941. године, а на који треба симболично да се врати.

 

Најбоља међу најчитанијим књигама

 

Ове године, Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге посвећени су стваралаштву Милоша Црњанског чија се 120. годишњица рођења обележава ове године. Циљ данашњих активности је да се афирмише књига и да се појача свест о култури читања, а свечани програм обухвата и предавања, изложбе, презентације и концерте.

На централној манифестацији, која је одржана у Амфитеатру националне библиотеке, додељена је и "Награда за најбољу међу најчитанијим књигама" у протеклој години и то Слободану Тишми за дело “Бернардијева соба”.

Посетиоци су имали прилику да виде и изложбу  "Остављам вам једино речи"  посвећену животу и делу Десанке Максимовић.

Угледним званицама и гостима представљена је и збирка Одељења посебних фондова, одржано је и предавање Томе Тасовца на тему "Дигитална хуманистика и дигиталне библиотеке", уз представљање издавачке продукције Народне библиотеке Србије и интернет-сајта "Велики рат" у оквиру пројекта "Еуропеана колекције 1914-1918". У част књиге и наше националне библиотеке организован је и концерт Филхармоније младих "Борислав Пашћан".

Најављена су и предавања “Диглосија у средњовековној српској писмености”, “Српска ретроспективна библиографија” и “Девет векова српских библиотека”.

 

Дечја радионица - Доктори за болесне књиге

 

Најмлађи су имали прилику да учествују у занимљивим радионицама  “Како је Свети Сава учио да чита и пише?” и “Доктори за болесне књиге”.
На позив националне библиотеке да се овај дан обележи широм земље одазвале су се јавне библиотеке, музеји, архиви, културни центри, Библиотекарско друштво Србије, издавачи, књижарски ланци и медији.

Међу њима Национални дан  књиге обележила је данас и Народна библиотека Пирот изложбом старих књига из њених библиотечких фондова и из приватне колекције.

На изложби су, између осталог, представљене и четири књиге које спадају у старе и ретке књиге (издате до 1867. године) и које представљају културно добро. Укупно су изложене 104 књигe из фонда Библиотеке и 15 књига из приватне колекције.

Поред централне манифестације, Национални дан књиге обележен је и у  књижарским ланцима, међу којима су и "Делфи" и "Вулкан", који су обезбедили  додатни попуст на куповину књига од 10 одсто свима који се данас учлане у Народну библиотеку Србије.

Крајем 2012. године, Народна библиотека Србије упутила је Влади Републике Србије иницијативу да се дан оснивања националне библиотеке, 28. фебруар (1832. године), прогласи за Национални дан књиге.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 28 фебруар 2013 17:50
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија