Кућа Добрих Вести

Login

Дани Лазе Костића

Оцените овај чланак
(3 гласова)

uvodnaНОВИ САД - Три сајамске манифестације - ,,Салон књига", ,,Изложба уметности" и ,,Сајам образовања", које се одржавају на Новосадском сајму, обилују различитим садржајима, а издвајају се протекли „Дани Лазе Костића“. На 19. међународном Салону књига ова манифестација довела је добитнике најзначајнијих домаћих књижевних признања, а први пут ове године организован јеи  курс креативног писања.

 

 

 

 

 

Награда „Лаза Костић“

 

Првог дана ,,Салона књига" посетиоци су могли да се упознају са добитником награда „Лаза Костић“ и „Ленкин прстен“, Владимиром Гвозденом и Пером Зупцем.

За конкурсу је учествовало више од 90 књига, а награду је добио Звонко Карановић, за књигу песама у прози „Месечари на излету“, издавачке куће „Лом“.

Жири су сачињавала три члана – Ненад Шапоња, Зоран Ђерић и Ђорђе Писарев.

Они су објавили да је награђено дело на граници жанра, скоро подједнако у поезији, као и у прози. Дело је сновидно и асоцијативно, а у дослуху је са популарном културом колико и са књижевним корифејима, евоцира личну потрагу за идентитетом и смислом могућих 45 ликова данашњице.

Карановићу је награду уручио покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.

 

Елитни програм

 

„Дани Лазе Костића" су елитни програм, који представља пресек финала књижевне сезоне. Ове године смо видили све што је по мишљењима највећих жирија и највећих књижарских мрежа прошло као најбоље. Дакле, бестселери и најбољи романи“, изјавио је уредник ,,Дана Лазе Костића" и члан жирија за доделу награде Ђорђе Писарев.


 

Заљубљеници у литературу имали су прилике да  упознају програм Драгана Јовановића и сазнају о чему треба писати, да присуствују курсу писања, али и „Канцеларији за брзу поправку рукописа“ коју је одржао Милисав Савић.

Гост „Дана Лазе Костића“ био је и добитник награде „Младен Лесковац“ Матице српске Јован Делић, који је као њен приређивач говорио о монографији „Иво Андрић – мост и жртва“,.

Најупечатљивији гост био је добитник НИН-ове и награде „Меша Селимовић“ - Александар Гаталица за дело „Велики рат“.

На Салону се представила песникиња и есејиста Мета Кушар из Љубљане, као и Новосађанин Ђорђе Рандељ са својим ремек делом „Откриће библије“.

                                      Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 март 2013 13:09
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија