Кућа Добрих Вести

Login

Салон књига и изложба уметности "Аrt Еxpo"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

DSCN6267БЕОГРАД - Централни део ,,Салона књига" на Новосадском сајму, који траје још данас и сутра, су ,,Дани библиотека и библиотекара", на којима се говорилo о степену развоја библиотечко-информационе делатности, о новим захтевима и решењима.

У Великој сали Конгресног центра организована су данас предавања на више тема: Савремени каталошки код, Јавне и школске библиотеке, сарадња и заједничко коришћење ресурса, Дигитална библиотека Матице српске, Основи дигитализације библиотечке грађе, Улога библиотекара-информатора у избору грађе и вештине корисника у претраживању извора, као и информациона и медијска писменост.

Организатори су Градска библиотека у Новом Саду, Народна библиотека Србије и Новосадски сајам.

 

Награду "Сава Шумановић" равноправно понели Олга Јеврић и Јерко Денегри


У аули Новосадског сајма на Изложби уметности ,,Арт Еxпо", која се сутра затвара, уручена је данас у подне, по петнаести пут и награда ,,Сава Шумановић", која је ове године, одлуком стручног жирија, равноправно припала скулпторки Олги Јеврић и историчару уметности и критичару Јерку Денегрију.

93920_savas
У саопштењу жирија за доделу награде, између осталог, стоји да у нашој уметности скулпторско стваралаштво Олге Јеврић већ више од пет деценија траје на један величанствен начин и јавља се као низ адекватних и ауторитативних реакција на изазове и импулсе света, времена и актуелне уметности. За Јерка Денегрија је наглашено да је један од најзначајнијих историчара уметности, критичара и проучавалаца српске и југословенске уметности и ревносни хроничар и тумач најзначајнијих збивања у европској и светској уметности.

Јеврић је, примајући награду, истакла да јој је посебно драго што признање носи име великог уметника, а новчани део награде, како је саопштила, поклониће деци на Косову и Метохији.

Денегри, као први историчар уметности који је добио награду "Сава Шумановић", рекао је да историчари и критичари уносе поремећај у свет уметности, али и дају јој допринос.
Награду "Сава Шумановић" уручили су добитницима помоћник покрајинског секретара за културу и јавно информисање Драган Срећков и генерални директор Новосадског сајма Горан Васић.

Награда, која носи име једног од најзначајнијих сликара српске уметности двадесетог века, установљенаје  1999. године као посебно признање за изузетне домете у ликовном изразу. Досадашњи добитници овог признања су: Драгомир Угрен, Здравко Мандић, Мрђан Бајић, Душан Оташевић, Миодраг Б. Протић, Живко Грозданић, Милан Блануша, Милета Продановић, Балинт Сомбати (Szombathi Balint), Раша Тодосијевић, Мира Бртка, Владимир Величковић, Радомир Дамњановић Дамњан и Звонимир Сантрач.

Матица српска, Руске слово, Либертатеа и Руски дом

На бини у хали ,,Мастер" представљена је јануарско-фебруарска свеска Летописа Матице српске и ново уредништво, у организацији Матице Српске и Новосадског сајма.

У оквиру манифестације представиће се данас на Новосадском сајму, најавили су организатори, и лист на русинском језику ,,Руско слово" у организацији Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, као и Завод за културу војвођанских Румуна. Биће одржана и презентација листа на румунском језику ,,Либертатеа” (Панчево).

У оквиру Дана руске културе, посетиоце данас после подне, према најавама организатора, очекују видео-презентација књига на тему ,,Руски емигранти у Србији – преглед публикација од деведесетих година XX века", наступ балетске школе из Новог Сада, извођење програма ,,Руски балет", посвећеног руској балерини Српског народног позориша (СНП) Марини Олениној и предавање на тему руско-српских културних веза од средњег века до данас.
Организатори су Асоцијација ,,Русија", Руски дом и Новосадски сајам.
У Аули и испред главног улаза на Новосадски сајам приређене су Изложба легата војвођанских уметника, изложба ,,Мирослављево јеванђеље’ - препис", међународна изложба уметничких застава и Изложба са петог светског бијенала студентских плаката.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 март 2013 14:06
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија