Кућа Добрих Вести

Login

Стонотенисери ИМТ добили битку, рат са "Ерпорт ситијем" још траје

Оцените овај чланак
(8 гласова)

sttensizivizid2БЕОГРАД - Преко стотину  стонотенисера, стонотениских  и спортских радника, љубитеља спорта и легенди стоног тениса, спречили су судске извршитеље да уђу у дворану ИМТ на Старом аеродрому и иселе је, на основу судске пресуде.
Тиме је добијена битка али не и рат против фирме „Ерпорт сити“ (Airport City Belgrade) која полаже право на дворану (иначе законом заштићен део здања хангара старог аеродрома које је пројектовао Милутин Миланковић) и судски извршитељи су најавили долазак 24. јула у 7,30 часова када ће поново покушати исељење. Судски извршитељ је упозорила окупљене да „их је директор клуба увукао у кривично дело јер спречавају извршење“, а један од веома осионих чланава тима извршитеља је стално упозоравао како је „забрањено фотографисање и снимање“ као да се ради о тајном објекту ЦИА, а не спортској сали.


- Добили смо на времену јер смо уложили жалбу Апелационом суду која, на желост не одлаже извршење – каже Милорад Трпковски  члан и дугогодишњи тренер ИМТ, генерални секретар Балканске стонотениске уније и секретар Стонотениског савеза Србије.

- Обавестили смо и добили подршку да се спорт не дира од Министарства омладне и спорта Србије које је у реновирање ове сале својевремено уложило 250.000 немачких марака, а о целом случају је информисан и кабинет председника Србије Томислава Николћа, као и друге надлежне институције. Немамо другу салу, не знамо шта ћемо са столовима, пехарима, документацијом...Са Европског Шампионата у Чешкој, где смо освојили две медаље, ускоро се враћају репрезентације, чекају их нове припреме, а уколико Београд остане без ове дворане неће имати где да тренирају!
На ужасан положај стоног тениса, уколико остане без ове дворане, указао је и Александар Каракашевић прослављени репрезентативац:
- Од пре десетак дана сам постао тренер ИМТ  и одмах сам остао без сале. Ово је уз центар у Суботици, била једина дворана са осам стално постављених столова на којим су тренирали сви репрезентативци и стони тенис ће се свести на хоби и рекреативни спорт у Београду ако останемо без ње. Од некад најатрактивнијег и медијски веома праћеног спорта спао је на најниже гране и имам утисак да за стони тенис никоме није стало.
Борис Дамјановић потпредседник ИМТ је  указао на некоретан однос фирме  „Ерпорт сити“ према клубу ИМТ и изостанак добре воље да се спор реши:
- За нове преговоре је касно, имају пресуду за исељење, за коју сматрам да је донета под веома чудним околностима јер је овај објекат под спором узмеђу ИМТ и „Аерпорт ситија“ у вредности од 900.000 евра,  али то судија у нашем предмету није узео у обзир. Такође, веома су сумњиве околности како је државно власништво, јер поседујемо документацију да су овај терен и хангар власништво државе и Војске Југославије а користио га је ИМТ, укњижено на „Аерпорт сити“. Такав случај није забележен ни у једној другој правној држави.
Дамјановић је указао и на силеџијски поступак представника „Аерпорт ситија“:
- Донели су налог за исељење када директор клуба ИМТ није био ту и ми нисмо хтели да га примимо, такве документе зна се ко прима. Бацили су га на под и рекли да смо га примили. Тражили смо од фирме „Аерпорт сити“ да нам адаптира неки други простор у вредности до 160.000 евра колико смо ми уложили и ову салу. Веома осиони директор „Аерпорт ситија“  ми је на последњем састанку рекао да неће ни да разговара о томе и 15 дана после тоге дошла је и тужба. Спор иначе траје преко  шест годна, промењен је, изненада,  судија и врло брзо потом је донета и пресуда што је, такође, веома сумњиво.
Представници  „Аерпорт ситија“ нису желели званично да дају изјаве за штампу и ТВ  рекавши да „атмосфера и околности нису прихватљиви“. Присутни су излили гнев на елегантно обученог господина из фирме „Аерпорт сити“:
- Срам да те буде, дошао си у ципелама и у оделу од хиљаду евра да отимаш српском народу сиротињу... На дамо ову салу...
Обезбеђење „Аерпорт ситија“ је стално инсистирало на забрани снимања и фотографисања, али се повукло пред гневом окупљених.  Полицијске патроле  које су пристигле нису имале разлога да интервенишу.
У овом случају на једној страни су закон и суд, на другој – правда. Било би добро поново испитати како је текло суђење и на основу којих докумената је суд пресуђивао, посебно када је у питању упис државног власништва у катастар као приватне својине. Од тога треба, прво,  почети...

Хронологија спора ИМТ – „Аерпорт сити“

“Стонотениски клуб ИМТ је, одлуком УО фабрике ИМТ, на коришћење добио део хангара Старог аеродрома, у објекту под заштитом државе (конструкција Милутина Миланковића). УО ИМТ је прву одлуку о томе, донео крајем осамдесетих година, а исту потврдио 2001.
sttenisizvrsiteljiСтонотениски клуб је адаптацију простора у стонотениску дворану извео у периоду 2001. до 2003. сопственим и средствима које му је на конкурсу доделило Министарство омладине спорта Србије (донација око 250.000 ДМ, сопствена средства око 150.000 ДМ).
У међувремену фабрика ИМТ, заједно са инвеститорима из Израела, формира фирму “Аерпорт сити”, из које се, касније, повлачи ИМТ и страном инвеститору препушта сва права на земљиште Старог аеродрома. Ова фирма је градила пословне објекте на локацији Стари аеродром, да би у једном тренутку затражила да фабрика обезбеди да Стонотениски клуб, који користи део постојећег објекта, потпише уговор о закупу, по коме не плаћа никакву закупнину, а клубу је презентирано да је то само формално ради комплетирања документације о свим објектима и земљишту.
Обзиром да се управа клуба противила потписивању таквог документа, на уговору се као гарант појавила и фабрика ИМТ, а трећи потписник је био тадашњи генерални директор Видан Ђоковић. Овај уговор је потписан 2004.
“Аерпорт сити” је убрзо ушао и у спор са фабриком ИМТ, која га је тужила за неплаћање суме од око 900.000 евра. Од 2007.  Аерпорт сити” је започео притисак на клуб, да почне да му плаћа веома висок закуп, или се исели из објекта, што је било неприхватљиво, па је управа клуба предложила да “Аерпорт сити” уложи у адаптацију сличног објекта, у који би се клуб преселио.
Уместо договора “Аерпорт сити” је 2008. тужио СТК ИМТ, тражећи његово исељење и огромну новчану надокнаду трошкова. Клуб је ангажовао свог правног заступника, а у спор се умешала и фабрика ИМТ, као и Министарство омладине и спорта преко правобраниоца. Спор је трајао до јуна 2013.  када је пресуђено у корист “Аерпорт ситија”. Након тога је дошао и захтев за извршење пресуде.
Подршку клубу ИМТ пружили су Стонотениски савез Србије и Стонотениски савез Београда. Писма су потписале легенде српског стоног тениса Зоран Калинић председник СТСС и Душан Османагић председник СТСБ”.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 јул 2013 22:00
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

1 Коментар

  • milos

    Gospodo prijatelji sporta narocito stonog tenisa dodjite 24.07.2013. g. u 07,30 casova ispred gore navedene hale, da sprecimo sudske izvrsitelje da sprovedu sramnu sudsku odluku o iseljenju hrama sporta nase dece i ne dozvolimo da se zatvori rasadnik sportasa stonog tenisa, razvoja dece i sportista u cestite gradjane i da se ugasi rad i entuzujazam trenera i drugih radnika, koji su primer kako treba raditi sa nasom decom). POMOZIMO STK IMT NOVI BEOGRAD DA NASTAVI USPESAN RAD SA NASOM DECOM!

    milos четвртак, 18 јул 2013 22:34 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија