Кућа Добрих Вести

Login

Додељене донације на конкурсу за културну децентрализацију

Оцените овај чланак
(4 гласова)

centrifugaaaaaБЕОГРАД - Осам удружења грађана и неформалних група на конкурсу „Центрифуга“ у организацији "Ерсте банке" и "Траг фондације" награђени су за најбоље пројекте и идеје на тему културне децентрализације укупним износом од 2.407.000 динара.

 

Ове године, поред седам пројеката из различитих крајева Србије који су подржани кроз конкурс „Центрифуга“, по први пут је награђен и један пројекат у оквиру „Центрифуге+“, чији је циљ да подржи организације које кроз умрежавање на локалу реализују пројекте усмерене ка већој употреби јавних простора.
„Овакве иницијативе су врло важне, јер су ту да нас као друштво продрмају, изведу из летаргије и покрену промене“, рекла је на догађају „Умрежавање кроз Центрифугу“ у обраћању учесницима и добитницима извршна директорка у Ерсте банци, Андреа Брбаклић.
Тања Бјелановић, програмска директорка "Траг фондације", рекла је да ново име организације коју представља управо симболише вредности „Центрифуге“, повезујући младе људе који својим иницијативама остављају дугорочан траг у локалним заједницама из којих долазе.
Присутнима се обратио и Димитрије Тадић из Министарства културе и информисања који је истакао да „вредност „Центрифуге“ није само у новчаним донацијама, чији су износи врло значајни и у висини су оних које Министарство додељује професионалцима у култури и савременој уметности, већ и у упознавању и умрежавању свих досадашњих и овогодишњих победника, који су спремни да мењају своје локалне средине на боље“.

Уметност младих на јавном простору

Пре представљања победничких пројеката, Културна мрежа Дунав из Нових Бановаца, награђена је са 341.000 динара за пројекат под називом „Упаркирај се!“. Активности на пројекту подразумевају иницијативу за уређење парка у насељу Бановци Дунав како би створили услове за бољи квалитет живота грађана. Пројекат подразумева и унапређење културног живота кроз организацију уметничких и креативних радионица и изложби, уз учешће младих из насеља и локално умрежавање са другим организацијама.
Удружење грађана „Видо“ из Крагујевца награђено је са 200.000 динара за пројекат под називом „Стенд ап КГ Фест“. На фестивалу стенд ап комедије поред познатих комичара, учествоваће и сви млади који сматрају да имају талента у овој форми уметничког изражавања.
Неформална „Група младих уметника“ из Шапца искористиће 150.000 динара за пројекат под називом „Отворена галерија ХД“. Ова група ће позвати све младе уметнике из Шапца да им се придруже у излагању уметничких дела у јавном простору града уз отворено гласање за најбољи рад путем друштвених мрежа.

Удружење инвалида церебралне и дечије парализе и плегије из Ужица добило је 250.000 динара за пројекат под називом „Све боје среће“. Млади чланови удружења ће у сарадњи са ђацима Средње уметничке школе из Ужица одржати ликовне радионице и заједно креирати изглед мурала, који ће након тога нацртати на фасади зграде удружења.
Неформална група младих „Hcolibri“из Пожеге реализоваће пројекат „Рокконструкција“, који подразумева снимање документарног филма о историји рока у Пожеги. Пројекат обухвата и пратеће садржаје у виду концерата, израде електронског и штампаног фанзина, за шта им је обезбеђено 322.000 динара.

Улепшавање градова, осликавање простора, мурали, изложбе...

Неформална група „ „C6H6 Kids“ “ из Панчева оствариће пројекат под називом „Garden of youth “. Ерсте Банка је за овај пројекат донирала 300.000 динара, а група ће окупити младе волонтере организација из Панчева и изабрати теме за мурале које ће затим заједно цртати у Панчеву, уз радионице, изложбе и друге уличне манифестације, са циљем подстицања омладинског активизма.
Асоцијација младих из Крушевца за пројекат „ Кул тура на Багдали“, добила је донацију у износу од 387.000 динара. Асоцијација ће оживети занемарени јавни простор „Багдале“ путем филмских и ликовних програма и концерата у том делу Крушевца, уз улепшавање локација на овом простору.
У оквиру „Центрифуге+“, подражан је Студио 5 из Сомбора, износом од 457.000 динара, за пројекат под називом „Сокак арт“. Ово удружење ће уз подршку неколико група младих, у слабо коришћеном јавном простору Сомбора, да покрене неформални културни центар у граду уз осликавање простора и разне садржаје из уметности и културе.
Центрифуга је пројекат културне децентрализације којим „Ерсте Банка“, заједно са „Траг фондацијом“, већ седам година подржава културне и друштвено ангажоване садржаје у локалним срединама ван Београда, Новог Сада и Ниша. Кроз Центрифугу је до сада подржано 42 пројекта из 25 градова Србије, са улагањима која премашују 200.000 евра.

                                                                                       Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 август 2013 21:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија