Кућа Добрих Вести

Login

Отворен Вуков сабор – осамдесет година трајања

Оцените овај чланак
(6 гласова)

vukЛОЗНИЦА – У Вуковом дому културе у Лозници химном Вуку, Стевана Мокрањца свечано је отворен јубиларни 80. Вуков сабор који негује традицију и успомену на познатог реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића.

Током седам дана трајања манифестације, од 9. до 15. септембра, поред научних скупова на којима ће учествовати слависти и инострани преводиоци Вукових дела и записа, биће приређене бројне изложбе, књижевне вечери, позоришне представе и музички концерти.
Центар за културу „Вук Караџић" Установа културе од националног значаја организатор је Вуковог сабора најстарије културне манифестације у Србији једине културне манифестације уписане на листу заштићеног нематеријалног културног наслеђа Републике Србије.
Вуков сабор ове године обележава јубилеј 80 година од одржавања првог Вуковог сабора и подизања и освећења Вукове спомен куће у Тршићу. Он бележи своје трајање кроз неколико државних уређења, културних политика и идеологија.

Вече страних писаца
Програмом овогодишњег Вуковог сабора предвиђено је гостовање позоришне представе „Хасанагиница" Народног позориште Београд, у програму ће бити и изложба о Десанки Максимовић Библиотеке града Београда а Етнографски музеј ће се представити изложбом „Вез у граду-национално наслеђе и европски утицаји".
У Галерији „Миће Поповића" биће уприличено књижевно вече страних писаца гостију књижевне колоније у Чортановцима, у Тршићу ће бити одржан округли сто „Дела вуковске традиције као преводилачки изазов".
Биће представљен и пројекат Института за књижевност и уметност „Српско усмено стваралаштво у интеркултурном коду" професора др Бошка Сувајџића, потом и научни састанак слависта са темама о Његошу и о утицају других језика и култура у српском књижевном језику.

У Тршићу гости и млади слависти
У Тршићу ће гости бити млади слависти, њих 60, које у Вукове дане окупља Међународни славистички центар. Своје вече у оквиру Вуковог сабора имаће и Културно уметничко друштво „Караџић" и гуслари, биће одржаћан и концерт групе „Мостар севдах", као и концерт Владе Маричића.
У недељу 15. септембра на завршној свечаности у Тршићу биће отворена велика изложба о 80 година Вукових сабора док су завршну представу на саборишту у Тршићу урадили у копродукцији Крушевачко позориште, Народно позориште из Ниша и Центар за културу „Вук Караџић" по тексту Бранислава Нушића „Деветстопетнаеста-трагедија једног народа."
Овогодишњи беседник на Вуковом сабору биће академик Душан Ковачевић.

Резолуција УНЕСКО - Вук Стефановић "грађанин света"

Програми на Вуковим саборима настоје да буду садржајни и намењени посетиоцима који имају различита културна и научна интерсовања. Намера је да из године у годину подсећа најшира јавност на то да је Резолуцијом УНЕСКО Вук Стефановић Караџић проглашен „грађанином света" уз напомену „да је он један од оних умова који су највише допринели духовном јединству човечанства."
Вуков сабор у Тршићу је једина свечаност посвећена језичком реформатору Вуку Стефановићу Караџићу, а деценије његовог трајања говоре да народ окупљен у Тршићу жељно очекује реч изговорену Вуку у част. Беседе, које су се у време комунизма звале говори, драгоцено су сведочанство о времену у којем су изговорене, и веома сликовито говоре и о нашем односу према Вуку, језику и култури.
Вуков сабор је део наше историје и културе, а Вук Стефановић Караџић један од ослонаца нашег језичког идентитета.
Покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања, Министарство финансија и град Лозница, као и бројни спонзори.

                                                                                                                      Извор: Кућа добрих вести 


Последњи пут измењено уторак, 10 септембар 2013 23:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија