Кућа Добрих Вести

Login

Представљамо вам Циркусферу – тековину новог циркуса и уличног театра

Оцените овај чланак
(3 гласова)

cirkusferaaaaБЕОГРАД - Београдска организација „Циркусфера“ се бави развојем, афирмацијом и ширењем савременог циркуса и уличног театра.

Окупља посвећене младе уметнике који познају вештину жонглирања, манипулацију објектима, акробатику, еквилибризам, технику кловна, али укључује и уметнике из других области: музичаре, графичке дизајнере, шваље, редитеље, глумце...

Постојање једне овакве организације преко потребно је нашем друштву, које све више постаје апатично, да занимљивим и духовитим каналима комуникације комуницира на „отвореном“ и негује однос према алтернативним видовима уметности. Да, без скучености у простору и времену, шири дух, указује на проблеме у друштву, али и проналази хумор, дубоко сакривен у нама и нашој свакодневици.

Циркусфера се залаже се за унапређивање развоја културе и уметности, афирмацију извођачких уметности - савременог циркуса и уличног театра и независне уметничке сцене, образовање деце и младих, еколошке иницијативе, подизање свести о физичком и менталном здрављу и целоживотном учењу.
Такође фокус ове организације је и формирање регионалне мреже за развој савременог циркуса, децентрализацију позоришних активности у Србији, међународну сарадњу са ствараоцима и професионалним педагозима из поља извођачких уметности.
Међу значајне активности организације спада едукативни програм, „Лабораторија циркуске уметности”, продукције “С.О.С планета Земља зове”, “Циркус Еколошких Вештина“ и “Ој србијо међу шљивма”, као и увек другачији Циркусферин “Кабаре Спонтана”.

Перформанс Друштво мртвих српских песника

Недавно је група ових уметника на Тргу Николе Пашића извела перформанс „Друштво мртвих песника“ а у оквиру кампање „Култура у протесту“. Циљ те кампање, коју је покренула асоцијација „Независна културна сцена Србије“ је скретање пажње јавности да је култура нешто што треба да се негује и шири.
Ево и како је гласио и позив грађанима да присуствују овом перформансу: Очекујемо од државе да у року од X дана изгради српску привреду, развије производњу, извоз, и запосли Y људи, како би се у буџету створио новац за културу . Осим тога услед појаве учесталих протеста, нудимо своје уметничко протествовање онима који су уморни за протест. За одређену финансијску накнаду,изводимо за вас узорке протестних кореографија и дискурса, подижемо песнице ка узроцима.Повољно се изнајмљујемо за протесте радника, малинара, млекара, рудара,учитеља, манекенки, полицајаца, милионера, и осталих угрожених група, и нудимо услуге културе у виду одабраних културно уметничких враџбина и рутина. У том смислу очекујемо пораст извођачке тражње и уметничких капацитета“.

Култура у протесту

Асоцијација Независна културна сцена Србије (НКСС) реализује до средине новембра кампању “Култура у протесту” у градовима широм Србије - у виду програма 12 организација који преиспитују позицију и улогу независних уметника и радника у култури и уметности, уз критички осврт на актуелну ситуацију и маргинализацију савремене уметничке продукције.

Међу тим организацијама је и Циркусфера.

Кампањом “Култура у протесту”, НКСС позива надлежне на свим нивоима на започињање дијалога о решавању нагомиланих проблема који ће довести до коначног признања значаја независне културне сцене и омогућити искоришћавање њеног огромног потенцијала за даљи развој културног живота, али и едукације, стварања нове публике и унапређења имиџа државе у свету.
У програму учествују Културни центар Rex, DAH театар Центар за позоришна истраживања, Театар Мимарт, Плаво позориште, Поезин, Циркусфера и Удружење Креативно усмерено решавање ситуације (КУРС) из Београда, MMC Led art из Новог Сада, Кроз прозор Фабрика из Зрењанина/Београда, Културни центар Лифт из Чачка и удружења “MillenniuM” из Крагујевца и „ “Photo Expo” из Арадца, у сарадњи са организацијама из других градова широм земље.

                                                                                                   Извор: Кућа добрих вести/Циркусфера


Последњи пут измењено среда, 30 октобар 2013 23:20
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија