Кућа Добрих Вести

Login

Новак Ђоковић барјактар у Лондону

Оцените овај чланак
(0 гласова)

nole2-uvodnaБЕОГРАД -  Српски тенисер Новак Ђоковић носиће заставу Србије на свачаном отварању Олимпијских игара у Лондону 27. јула, одлучено је данас на седници Председништва олимпијског комитета Србије.

Председник Спортске комисије ОКС Никола Куљача је истакао да су Ђоковића предложили национали савези олимпијских спортова. Новак Ђоковић има бронзану медаљу из Пекинга 2008. освојио је Дејвис куп, пет грен - слем титула и у 2011. је проглашен за најбољег спортисту света. Чланови Председништва ОКС једногласно су усвојили предлог да Ђоковић носи заставу Србије у свечаном дефилеу. На Олимпијским играма у Пекингу 2008. заставу Србије носила је Јасна Шекарић (стрељаштво), која ће у Лондону учествовати седми пут на олимпијским играма (1988 – 2012).

Шеф мисије за Олимпијске игре у Лондону проф. др. Бранислав Јевтић предочио је да је коначан број чланова екипе у Лондону 115 у 15 спортова, три екипна и 12 појединачних (атлетика, бокс, рвање, пливање, теквондо, стрељаштво, ватерполо - мушкарци, одбојка – мушкарци и жене, тенис, стони тенис, веслање, кајак кану, бициклизам, рукомет – мушкарци и џудо). Организационом комитету Олимпијских игара достављена је коначна поименична пријава, са напоменом да екипни спортови имају могућност да коначне спискове са евенуталним изменама доставе до 18. јула.

Ово је најбројнија мисија Србије на ОИ од осамостаљења 2006. У Пекингу 2008. су учествовала 92 такмичара и такмичарке у 11 спортова. Најбројнија икад мисија била је у Москви 1980. са 164 спортисте у 17 спортова, потом у Сеулу 1988. са 155 спортиста у 17 спортова и у Лос Анђелесу 1984. са 140 учесника у 16 спортова. Троцифрен број учесника имали смо у Минхену 1972. - 128 у 15 спортова, Риму 1960. – 120 у 14 спортова  и у Сиднеју 2000. - 111 и 14 спротова. Прво учешће спортиста Србије било је 1912. у Стокхолму (двојица атлетичара).  У Лос Анђелесу 1932. учествавао је само један атлетичар.

Професор др. Јевтић је напоменуо и да су у току здравствени прегледи олимпијаца, да се обављају антидопинг тестови и да, за сада, не постоји ни један лош резултат. Шеф мисије најавио је последњи координациони састанак са представницима спортских савеза који ће имати своје представнике у Лондону. Теме овог састанка биће план пута и превоз пртљага, обезбеђивање медикамената и суплементације, лекарски прегледи, осигурање, опрема за чланове тима итд.

Комисија за програмска питања Председништва ОКС је предложила да се за стипендије Међународног олимпијског комитета (МОК) за Зимске олимпијске игре у Сочију, по притеритету остварених резултата кандидују следећи спортисти: Невена Игњатовић (алпско скијање), Миланко Петровић (биатлон), Вук Рађеновић (пилот у бобу четвороседу и двоседу), Белма Шмрковић и Рејхан Шмрковић (нордијско трчање), Страхиња Станишић (алпско скијање), Нина Мицић (сноу борд), Дамир Растић (биатлон), Андрија Вуковић и Марко Стевовић (алпско скијање).

Председништво ОКС је подржало Рукометни савез Србије који је прихватио  организацију Европског првенства за жене у Србији у децембру 2012.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 11 јул 2012 12:58
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија